Tourist Organization Municipality Foča

Turistička organizacija opštine Foča

Džepni vodič dovodi svjetske putnike u RS

 

Svjetski poznati turistički džepni vodič za mlade turiste od 16 do 35 godina “In your pocket” trebalo bi do polovine 2019. godine da bude urađen za Banjaluku, Trebinje i zajednički za Višegrad i Foču, potvrdila je Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije RS.

 

“Tim ovog projekta došao je do nas jer su Banjaluku prepoznali kao City break destinaciju, a Trebinje, Foču i Višegrad kao outdoor destinaciju za aktivniji turizam”, istakla je Jovanovićeva.

Dodala je da su vodiči za ove tri destinacije u fazi pripreme, te da su dogovorene određena finansijska konstrukcija i logistička podrška turističkih organizacija.

“Ljubljana je prije godinu dana dobila ovaj vodič i zahvaljujući njemu povećala je broj dolazaka mladih turista za 200.000. Cilj nam je da godišnje u svaku od ovih destinacija dovedemo bar po 50.000 mladih turista od 16 do 35 godina”, kazala je Jovanovićeva.

Istakla je da je vodič “In your pocket” toliko dobro pozicioniran na Googleu da će od njih prvi put dobijati povratne informacije.

“Dobijaćemo informacije o strukturi gostiju, koja su mjesta mladi gosti posjetili, njihove utiske, u čemu smo dobri i gdje možemo bolje da radimo”, kazala je Jovanovićeva.

Prema njenim riječima, u odnosu na prije pet godina RS ima 140 odsto više događaja i manifestacija i istakla je da je to ono što privlači turiste.

“Najvažnije je što će lokalne turističke organizacije zajedno sa TORS dati svu logističku podršku timu ‘In your pocket’ kada dođe do nas i da ćemo im pokazati najzanimljivija mjesta u Banjaluci, Trebinju, Višegradu, Foči, ali i druga mjesta u njihovoj okolini, koja su zanimljiva mladim turistima”, rekla je Jovanovićeva.

Izrazila je nadu da će time privući dosta mladih turista iz cijelog svijeta u RS.

“Da ne postoji zainteresovanost, ‘In your pocket’ se ne bi ni prijavili da rade ovaj projekat kod nas. Ako se on pokaže kao dobar, u narednom periodu imamo u planu da ga realizujemo i za neke druge destinacije kao što su Jahorina i Kozara”, istakla je Jovanovićeva.

Mladi strani gosti koji budu dolazili u RS preko ovog projekta moći će da preuzmu ove vodiče u info-turističkim centrima Banjaluke, Trebinja, Foče i Višegrada. Osim vodiča u printanom izdanju, moći će da preuzmu i aplikacije za mobilne telefone na kojima će biti prikazivane najljepše atrakcije ovih mjesta koje mogu da posjete.

IzvorNezavisne novine

SVJETSKI DAN TURIZMA, 27. SEPTEMBAR

Svjetski dan turizma, koji se svake godine obilježava 27. septembra, ove je godine posvećen temi „Turizam i digitalna transformacija“ kojom se želi podići svijest o važnosti digitalnih tehnologija u razvoju turizma.

Turistička organizacija Republike Srpske, danas u Banjaluci, organizuje manifestaciju koja za cilj ima predstavljanje vizuelnog identiteta Republike Srpske i predstavljanje kulturnog turizma u cilju zaštite kulturne baštine, razvoja turizma i promocije turističkih vrijednosti.

Manifestacija se održava u Muzičkom paviljonu "Staklenac" u parku "Petar Kočić" u Banjaluci, a počinje u 11 časova.

Jugoslovenska arhitektura predstavljena u čuvenom muzeju u New Yorku

U Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA) 15. jula je zvanično otvorena izložba “Ka betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” koja je posvećena spomenicima i arhitekturi bivše Jugoslavije.
Smješteni između kapitalističkog Zapada i socijalističkog Istoka, poslijeratni arhitekti Jugoslavije odgovorili su na kontradiktorne zahtjeve i utjecaje razvojem arhitekture koja se značajno razlikovala od dizajnerskih pristupa koji su bili zastupljeni u Evropi i šire.

Na ovoj izložbi su predstavljeni radovi najpoznatijih arhitekata socijalističke Jugoslavije, među kojima se ističu Bogdan Bogdanović, Juraj Neidhardt, Svetlana Kana Radević, Miodrag Živković, Edvard Ravnikar, Vjenceslav Richter, Drago Falić, Ivan Štraus i Milica Šterić.

Izložbu organizuje glavni kustos za arhitekturu i dizajn u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku Martino Stierli. Gostujući kustos je Vladimir Kulić, a saradnica Anna Kats iz Odjeljenja za arhitekturu i dizajn Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku.

Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine. Fotografije je za Muzej moderne umjetnosti u New Yorku snimio Valentin Jeck.
klix.ba

UNWTO takmičenje za pokretanje turizma

UNWTO (Svjetska turistička organizacija UN-a) u partnerstvu sa "Globalia", vodećom turističkom grupacijom u Španiji i Latinskoj Americi otvorila je prvo takmičenje za pokretanje turizma (1st UNWTO Tourism Startup Competition).

Inicijativa je posvećena identifikaciji novih kompanija koje će voditi transformaciju sektora turizam a konkurs za izbor najboljih projekata je otvoren u 164 zemlje . Više informacija i prijavu projekta možete pronaći direktno na linku www.tourismstartups.org.

J A V N I O G L A S Za izbor najuređenijeg dvorišta i terase –balkona na području grada i prigradskih naselja

 

I

   Javnim oglasom obuhvaćene su četiri kategorije:

-          Dvorište Zajednice etažnih vlasnika stambenih zgrada,

-          Dvorište porodičnih stambenih objekata,

-          Dvorište javnih ustanova i privrednih subjekata,

-          Balkoni i terase stambenih objekata.

II

Pravo prijave povodom javnog oglasa imaju sve Zajednice etažnih vlasnika stambenih zgrada, javne ustanove, privredni subjekti, kao i vlasnici porodičnih stambenih objekata.

                                                                          III

Prijave se mogu popuniti u Info-centru Turističke organizacije u ulici Kralja Petra (na Trgu) svakim radnim danom od 9 - 17 časova i vikendom od 8-16 časova, do 8 juna 2018. godine.

IV

Komisija formirana od strane direktora Turističke organizacije obići će lokacije prijavljenih kandidata za najuređenije dvorište, terasu-balkon i donijeti konačnu odluku o izboru.

Neblagovremene prijave neće se uzimati u razmatranje.

V

Za najbolje uredjena dvorišta i terase – balkone u sve četiri kategorije predvidjene su novčane nagrade.

VI

Oglas je objavljen na oglasnoj tabli Turističke organizacije, oglasnoj tabli Opštine Foča i na Radio Foči.

Potpunije informacije zainteresovani mogu dobiti u Info centru Turističke organizacije ili na telefon 058/210-180.

Sajam kreativaca ovog ljeta i na turističkim destinacijama

Sajam kreativaca ovog ljeta i na turističkim destinacijama

Sedmi Mini sajam kreativaca okupio je na Gradskom trgu u Foči 15 izlagača koji su predstavili svoje umjetničke i ručne radove, rađene od prirodnih materijala. Gusle, ploske, nakit, ukrasne kutije, stolnjaci, odjevni predmeti, magneti, neki su od proizvoda koje će posjetioci moći pogledati i sutra.

Lazar Zimonjić iz Gacka, pored Foče svoje radove izlagao je širom Republike Srpske. Na njegovom štandu dah oduzimaju makete kuća i manastira rađene od kamena i drveta: „Često obilazim manastire i crkve i onda dobijem inspiraciju da te divne građevine napravim od drveta i kamena u malom izdanju. Izlažem svoje radove širom Republike Srpske, ponekad se nešto i proda, ali ovo je prije svega moja ljubav“.

kreativci 8

Angelina Tešević ručno izađuje nakit, naušnice, perle, ogrlice, ukrase za kosu. Inspiracija dolazi sama jer je ovo omiljeni posao, ali dodaje da se proizvodi teško plasiraju na tržište. „Materijale nabavljam na razne načine i volim da izrađujem nakit. Ovo je mala sredina, mala je i potražnja, tako da prodaja i nije velika“.

kreativci 6

Štand Dobrinke Jeličić, redovnog izlagača na Sajmu kreativaca u Foči, obogaćen je predmetima od drveta. Njeni radovi mogu se naći i u suvenirnici Turističkog info centra: „Prvenstveno izrađujem predmete od drveta. Najviše magnete, ali tu su i ukrasne kutije, pepeljare, i brojne stvari koje su potrebne za rad u kuhinji. Pored ovog posjećujem i sajmove u regiji, i trudimo se da sa Turističkom organizacijom obezbijedimo kreativcima u Foči da svoje proizvode plasiraju što je više moguće“.

kreativci 5

Zdravlje dolazi iz prirode, poručila je Bojana Vladičić koja već duži niz godina sa članovima svoje porodice sakuplja ljekovito bilje na proplancima fočanskih planina Zelengore, Maluše, Ljubišnje. Od ljekovitog bilja pravi meleme, sapune, tinkture, aromatične kreme i brojne proizvode za očuvanje zdravlja i ljepote: „Već je počela sezona sakupljanja ljekobilja. Moja porodica i ja obilazimo obližnje planine, jer zaista Foča ima brojne turističke potencijale koji treba da se iskoriste na najbolji način. Moja preporuka svim ljudima je da se okrenu prirodu jer priroda nudi ono najljepše“.

kreativci 4

Turistička organizacija opštine Foča ove godine obezbijedila je pokretne štandove za sve izlagače koji će omogućiti organizovanje sličnih sajmove i prezentacije proizvoda na turističkim destinacijama na području opštine. Ljeposava Đajič, direktor TO Foča ističe da je cilj sajma promovisanje kreativnog rada: „Cilj nam je da promovišemo kreativnost naših sugrađana i istovremeno da posjetiocima pokažemo šta to Foča nudi. Nadamo se da ćemo sa novim mobilnim izložbenim tezgama u toku ljetnje turističke sezone ići prema ciljnim grupama, prema turistima koji posjećuju turističke destinacije u našoj opštini“.

kreativci 3

Mini sajam kreativaca održava se u okviru Majskih kulturnih svečanosti u Foči. Kreativcima podrška i iz lokalne zajednice. „Želim da pozovem sve građane Foče koji imaju kreativne ideje da se priključe ovim ljudima i predstave šta to znaju raditi. Mi smo odlučili da Mini sajam kreativaca bude manifestacija koja će se uključivati u druge manifestacije koje su posjećene, kao što je Dan Evroparka i obilježavanje godišnjice Bitke na Sutjesci na Tjentištu, gdje će kreativci izlagati svoje radove. Pored te dvije pozvaćemo ih da svoje radove izlože i na drugim manifestacijama kako bi što više promovisali njihov rad“, rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Calendar

« May 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Rivers

On the area of Foca municipality there are 17 rivers and rivulets, whose canyons, clarity and speed of water attract numerous visitors, both tourists and lovers of rafting, canyoning, kayaking, and fishing, recreational and other nature lovers.

Mountains

Foca municipality area is characterized by high mountain massifs which belong to the mountain wreath of the Dinarides: Maglic, Zelengora, Vucevo, Volujak, Bioc, Ljubisnja. They are real challenge for mountaineers, alpinists, recreationalists and all nature lovers. Read more...

 

Lakes

Seven glacier lakes, which are called  „mountain eyes“ because of the extreme beauty and glacial origin, adorn one of the most beautiful mountains of dinaric arch – Zelengora. Those are: Orlovacko, Stirinsko, Kotlanicko, Donje and Gornje bare, Black lake, White lake. Borilovacko lake is the only man-made lake on Zelengora. Read more...

 

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page