Tourist Organization Municipality Foča

Turistička organizacija opštine Foča

Ljubišnja

Ljubišnja se nalazi na medjudržavnoj granici BiH i Crne Gore, na pravcu Foča-Pljevlja, odnosno na prostoru između kanjona Tare i Ćehotine, u narodu poznata kao „gora sa trista izvora“. To je blago zaobljena površ, sa najvišim vrhom Dernečište (2.238 m). Obrasla je uglavnom četinarskom šumom, sa nešto bukve i hrasta u podnožju. Pri vrhu je gusta klekovina, na pojedinim mjestima neprohodna. Široki i prostrani pašnjaci u podnožju se nastavljaju ka samom vrhu.Na padinama se mogu naći razni čajevi i gorsko cvijeće, što je odlika pitomih planina. Naravno, Ljubišnja je pitoma samo ljeti, a u zimske dane zna napadati 2-3 metra snijega, koji se zadrži do u kasno proljeće. Tada sela i zaseoci podno planine budu odsječeni od svijeta.

Sa vrha Ljubišnje se pruža nezaboravan pogled na Durmitor, Maglić, Zelengoru, Jahorinu, Bjelašnicu, Sinjajevinu, Zlatar, kao i na duboke usjekline kanjona Tare, Pive, Drage i Sušice.

Legenda o nastanku imena ove planine je vezana za vlastelinsku porodicu Kosača. Na ime Stjepan Vukčić Kosača je pošao u Pljevlja dovesti svome sinu nevjestu i put ga je naveo preko planine koja u ljetnje dane bijaše tiha, puna mirisnog cvijeća i svježine, iskonskog mira i idile. Svatovi su odlučili zanoćiti upravo tu na padini prelijepe planine. Blagi povjetarac je razotkrio prelijepo lice mlade latinke koju je Stjepan vodio svome sinu. Nije se mogao suzdržati, a da je neobljubi. I tako od „ljubiti snahu“nasta ime Ljubisna, što će kasnije zbog lakšeg izgovora ostati Ljubišnja!

Calendar

« May 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Rivers

On the area of Foca municipality there are 17 rivers and rivulets, whose canyons, clarity and speed of water attract numerous visitors, both tourists and lovers of rafting, canyoning, kayaking, and fishing, recreational and other nature lovers.

Mountains

Foca municipality area is characterized by high mountain massifs which belong to the mountain wreath of the Dinarides: Maglic, Zelengora, Vucevo, Volujak, Bioc, Ljubisnja. They are real challenge for mountaineers, alpinists, recreationalists and all nature lovers. Read more...

 

Lakes

Seven glacier lakes, which are called  „mountain eyes“ because of the extreme beauty and glacial origin, adorn one of the most beautiful mountains of dinaric arch – Zelengora. Those are: Orlovacko, Stirinsko, Kotlanicko, Donje and Gornje bare, Black lake, White lake. Borilovacko lake is the only man-made lake on Zelengora. Read more...

 

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page