Tourist Organization Municipality Foča

Turistička organizacija opštine Foča

Crkva Svetog NIkole u Rijeci čelebićkoj

phoca thumb l crkve 8Nalazi se između rijeka Tare i Šklopotnice po kojoj je u narodu poznata kao crkva Šklopotnica. Istorijat riječke crkve i svetinja koje su sačuvane i pronađene u njoj pun je zagonetki i tajnovitosti. Crkva se zvanično datira u prvu polovinu XIX vijeka (1832. godina), što je učinjeno na osnovu natpisa koji se nalazi sa unutrašnje strane crkve, tačnije na drvenom nadvratniku.

Sagrađena je zalaganjem svještenika Luke Bjedića, a za vrijeme Mitropolita Josifa, a posvećena je Svetom.Nikoli. Na molbe i sveštenika i mještana da im Turci dozvole gradnju crkve uslovi su bili da ne smije biti vidljiva i da nisu glasna zvona . Sagradjena je tako da je ukopana u zemlju oko pola metra. U crkvu je dospijela i ikona Svetog Đorđa koju je uradio Georgije Mitrofanović 1641.god. Ta ista ikona je bila na Izložbi u Sarajevu i Parizu. Takodje je važno napomenuti da ikonostas u ovom hramu ima nekoliko ikona velike umjetničke vrijednosti. Ikone ovog hrama djela su majstora slikarstva Mitrofanovića, Raičevića i Kozme čija su djela krasila Hilandar, Pećku Patrijaršiju, manastire Pivu, Moraču, Ostrog, te manastir sv. Trojice u Pljevljima.Crkva je, inače, pokrivena šindrom, a zidovi su joj od kamena. Na ulazu iznad vrata stoji natpis iz kojega se vidi koliko je bilo zalaganje svještenika Luke Bjedića da se ova crkva sagradi. U njoj su se nalazile mosti Svetitelja Sveštenomučenika Momčila Čelebičkog. Prema podacima Republičke geodetske uprave crkva zauzima 53 m2.

Na lokaciji oko crkve Šklopotnica nalazi se 5 hrastova (vrste hrast cer, Quercus cerris), čija je starost oko 300 godina.

Calendar

« April 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Rivers

On the area of Foca municipality there are 17 rivers and rivulets, whose canyons, clarity and speed of water attract numerous visitors, both tourists and lovers of rafting, canyoning, kayaking, and fishing, recreational and other nature lovers.

Mountains

Foca municipality area is characterized by high mountain massifs which belong to the mountain wreath of the Dinarides: Maglic, Zelengora, Vucevo, Volujak, Bioc, Ljubisnja. They are real challenge for mountaineers, alpinists, recreationalists and all nature lovers. Read more...

 

Lakes

Seven glacier lakes, which are called  „mountain eyes“ because of the extreme beauty and glacial origin, adorn one of the most beautiful mountains of dinaric arch – Zelengora. Those are: Orlovacko, Stirinsko, Kotlanicko, Donje and Gornje bare, Black lake, White lake. Borilovacko lake is the only man-made lake on Zelengora. Read more...

 

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page