Tourist Organization Municipality Foča

Turistička organizacija opštine Foča

Temple of the Uprising of the Holy Mother of God in Luce

Hram Uspenja presvete Bogorodice na Luću

Nešto više od dvadeset kilometara od Foče i isto toliko od Tjentišta, u selu Popi na 856 m/nv, nalazi se crkva Uspenija Presvete Bogorodice. Okružena je s jedne strane planinama Maluša i Zelengora, a sa druge strane iznad rijeke Sutjeske planinskim masivima Vučevo i Volujak. Po predanjima, na tom mjestu se još u srednjem vijeku, nalazila pravoslavna bogomolja. Legenda o nastanku ove crkve dobro je poznata stanovnicima ovoga kraja i u kratkim crtama izgleda ovako: Selo u kome se nalazi crkva nekada se zvalo Popi po popovskoj kući u kojoj su službovali sveštenici. U doba turske vladavine u toj kući živjeli su mladi pop i popadija i imali su trogodišnje muško dijete. Da bi sačuvali dijete od turske vojske, koja je uzimala mušku djecu i odvodila ih u janjičare, popadija je kolijevku sa djetetom sakrila u vrt. Jednog dana, kaže legenda, ponijela je djetetu vruće mlijeko, saplela se, posrnula i prosula mlijeko po djetetu. Dječaku je to mlijeko napravilo opekotinu na lijevoj ruci u obliku sablje. Turci su ipak uspjeli da dijete odvedu u janjičare, a popa ubili na mostu dok je prelazio rijeku Sutjesku. (otuda i naziv Popov Most). Od tada je prošlo više od dvadeset godina, a u selo je stigao novi mladi paša. Svoje čadore su razapeli na livadi, pored vode u blizini popovske kuće. Jedno jutro mladi paša je vidio popadiju kako je došla sama da donese vode. Upita je zar to mora ona ostarjela da radi i zar nema nekoga mlađeg. Popadija je mladom paši ispričala svoju priču o svom otetom sinu i njegovom znaku na lijevoj ruci. Kada je završila, paša skide zelenu dolamu, zavrati lijevi rukav i pokaza biljeg u obliku mača. Legenda dalje kaže da se taj paša zvao Mehmed paša Kukavica i da je po želji svoje majke odobrio gradnju crkve koja ne smije biti veća od goveđe kože, niti joj krov smije biti viši od čovjeka. Crkva je morala biti sagrađena na istom mjestu na kome je nekada bila. Mještani su gradili crkvu, a da bi mogla služiti namjeni ukopavali su je u zemlju kako krov ne bi prelazio odborenu visinu. Po veličini nije prelazila okvir koji bi obuhvatila iskrojena goveđa koža. Sa jedne strane crkve nalazla se visoka stijena, a sa suprotne put i brijeb. Upravo iz tih razloga crkva nije imala zvonik. Tek stotinjak godina kasnije na stijeni iznad crkve podignut je drveni zvonik.

Crkva je dimenzija pet puta sedam metara i nekada je proširena na polukružnu apsidu i prostor na istočnoj strani. Da je proširivana vidi se po krovu koji je bio od drvene daske, pa poslije zamijenjen limom, dok je na apsidi ostala ćeramida. Ostali dio krova prekriven je klisom.

Za izradu klisa korišteno je najbolje hrastovo drvo. Gredice su bile duge šezdeset, široke petnaest i debele ne manje od tri centimetra. Sušene su na promaji godinu dana. Tako pripremljene gredice sječene su koso i slagane tako da se svaki sledeći sloj pomicao u odnosu na prethodni za desetak centimetara. Krov je prekriven sa četiri sloja tako da ima stepenast izgled.

Dovratnik na ulazu u crkvu urađen je od klesanog kamena i završava se lučno. Sa strane su uklesana dva krsta, dok je u dnu luka isklesan veći krst i na njemu ispisana 1834. godina. To je vjerovatno godina kada je crkva ukrovljena klisom.

Crkva je popločana kamenim pločama sa ugraviranim mozaicima.

Ikonostas iz sedamnaestog vijek je od drveta. Na ikonostasu su bile freske koje su vremenom oštećene. Među ikonama u Hramu nalazi se i ikona Presvete Bogorodice iz sedamnaestog vijeka, po kojoj je crkva dobila i ime. U crkvi se nalazi i ikona Svetog Nikole iz devetnaetog vijeka.

U crkvi se nalaze i dva kandila srcolikog oblika i sa strane imaju dva krila.

Dvadesetak kamenih stepenika vode do drvenog zvonika podignutog na stijeni iznad crkve. Zvonik je iz skorašnjeg vremena kao i pozida u porti crkve.

U porti se nalazi izvor vode, uvijek isti i iste temperature.

Calendar

« May 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Rivers

On the area of Foca municipality there are 17 rivers and rivulets, whose canyons, clarity and speed of water attract numerous visitors, both tourists and lovers of rafting, canyoning, kayaking, and fishing, recreational and other nature lovers.

Mountains

Foca municipality area is characterized by high mountain massifs which belong to the mountain wreath of the Dinarides: Maglic, Zelengora, Vucevo, Volujak, Bioc, Ljubisnja. They are real challenge for mountaineers, alpinists, recreationalists and all nature lovers. Read more...

 

Lakes

Seven glacier lakes, which are called  „mountain eyes“ because of the extreme beauty and glacial origin, adorn one of the most beautiful mountains of dinaric arch – Zelengora. Those are: Orlovacko, Stirinsko, Kotlanicko, Donje and Gornje bare, Black lake, White lake. Borilovacko lake is the only man-made lake on Zelengora. Read more...

 

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page