Turistička organizacija opštine Foča


Turistička organizacija opštine Foča

Manifestacije

JANUARSKE SVEČANOSTI

Vrijeme održavanja: mjesec januar

Organizatori: Centar za kulturu i informisanje, Opština Foča, Turistička organizacija, Sportski savez

Cilj: Obilježavanje januarskih praznika, obogaćivanje kulturne i sportske ponude, afirmacija domaćih stvaralaca, umjetnika i sportista.

MAJSKE KULTURNE SVEČANOSTI

Vrijeme održavanja: mjesec maj

Organizatori: Centar za kulturu i informisanje, Opština Foča,  Turistička organizacija i Sportski savez

Cilj: Obilježavanje krsne slave Opštine Foča, uz bogat kulturno – umjetnički, sportski i zabavni program. Promocija gastronomske ponude Foče, turističkih potencijala (kroz otvaranje turističke sezone), te socijalizacija kroz sport (Fudbal frends).

PRVOMAJSKI URANAK 

Vrijeme održavanja: 1.maj

Organizatori: PD“ Zelengora“ i Opština Foča.

Cilj: Tradicionalna manifestacija, koja se sastoji u tome da se 1. maja, a najčešće dan ranije izađe u prirodu,van grada, i uz logorsku vatru provede noć. Na taj način se uz druženje, jelo, piće i muziku obilježava praznik rada. Omiljeno mjesto fočaka za okupljanje  na prvomajski uranak je planinarski dom Zabrana.

DAN EVROPARKA

Vrijeme održavanja: 24.maj

Organizator: NP „Sutjeska“

Cilj: NP Sutjeska je član Evropske federacije parkova EUROPARC, tako da se svake godine učesnici okupljaju i bave temama vezanim za očuvanje prirode, sa ciljem da se njene vrijednosti sačuvaju za naredne generacije. Europark federacija svake godine ustanovi temu za ovaj dan koja je zajednička za sve evropske parkove članice Federacije.Tema se uvijek bavi prirodom i očuvanjem prirodnih vrijednosti parkova.

OTVARANJE TURISTIČKE SEZONE 

Vrijeme održavanja:juni mjesec

Organizatori:Turisticka organizacija opstine Foca u saradnji sa turistickim privrednicima i opštinom Foča

Cilj: Manifestacija je tradicionalna, promotivnog je karaktera i ima za cilj promociju turističkih vrijednosti. Održava se na različitim lokalitetima i to su uglavnom već turistički prepoznatljive i valorizovane destinacije.

GASTROFEST

Vrijeme održavanja: maj ili jun mjesec i povezuje se sa nekom značajnijom manifestacijom koju organizuje opština

Organizator manifestacije :Turistička organizacija Foča

Cilj: Na ovoj smotri gastrokulture predstavlja se kompletna ponuda  ugostitelja, pekara, poslastičara,  različitih udruženje poput planinarskog, ribolovnog, udruženja pčelara, seoskih domaćinstava kao i pojedinaca koji se bave proizvodnjom originalnih proizvoda karakterističnih za ovaj kraj. Cilj manifestacije je prezentacija gastronomskih specijaliteta  i  poboljsanje ukupne turističke ponude  kroz slanje pozitivne poruke građanima i turistima koja se vec prepoznaje.

13.JUN-OBILJEZAVANJE DANA BITKE NA SUTJESCI 

Vrijeme održavanja:13.jun

Organizator: Subnor RS, Vlada RS i  NP „Sutjeska“

Cilj: Svake godine učesnici NOR-a i  poštovaoci antifašističkih tekovina  organizovano dolaze i obilaze memorijalni kompleks na Tjentištu uz polaganje cvijeća i prikladan program. Prilika je to da se obnove sjećanja na godišnjicu jedne od najznačajnijih bitaka iz Drugog svjetskog rata.

MEĐUNARODNI TURNIR U FUDBALU „FOOTBALL FRIENDS“ 

Vrijeme održavanja: maj  ili juni

Organizatori: Opština Foča, Sportski savez opštine Foča i FK Sutjeska

Cilj: Turnir okuplja učesnike iz raznih dijelova svijeta u kategoriji od 16 do 18 godina. Cilj manifestacije je okupljanje i zbližavanje omladine, popularizacija sporta, kao i afirmacija grada. Pored sportskih takmičenje u okviru Football friendsa organizuju se i tematski okrugli stolovi, edukacije, kao i bogat kulturno-zabavni program.

VIDOVDANSKI USPON NA MAGLIĆ

Vrijeme održavanja: poslednji viked juna

Organizatori: Planinarski savez RS i PD „Zelengora“, pokrovitelj opština Foča

Cilj: Ovaj pohod  okuplja  planinare, alpiniste i  ljubitelje prirode, koji  se svake godine penju na najviši vrh BiH. Tokom manifestacije koja traje tri dana prepješači  se veliki broj kilometara. Učesnici  tokom povoda posjete Dragoš sedlo i Vidikovac, Prijevor i Trnovačko jezero gdje je bazni logor  za odlazak prema vrhu.  U povratku sa planine dolazi se na Tjentište gdje se razmjenjuju utisci, iskustva i planiraju naredne aktivnosti.

AUTO-MOTO RELI „SUTJESKA“

Vrijeme održavanja: juli mjesec

Organizatori: Auto-moto savez RS i Auto-moto društvo Srbinje iz Foče.

Cilj: Manifestacija je takmičarskog karaktera a vozila su razvrstana u 3 klase po zapremini motora. Sastoji se od provjere znanja iz saobraćajnih propisa, ocjenske vožnje, ispita tačnosti i ispita spretnosti na zatvorenom prostoru.

OK FEST

Vrijeme održavanja: jul

Organizatori: Ferijalni savez Republike Srpske u partnerstvu sa NP Sutjeska

Cilj: Oživjeti NP Sutjeska, vratiti mlade iz cijelog regiona u ovaj fantastični prirodni ambijent. Pratećim sadržajima i aktivnostima ovog festivala doprinosi se unapređenju položaja i omladinskog aktivizma, a za nekoliko godina cilj je da ovaj festival postane jedan od vodećih u regionu.Osim bogatog muzičkog programa u okviru koga nastupaju poznati domaći i regionalni bendovi,biće organizovane zabavno – edukativne zone.

 DANI BOROVNICE

Vrijeme održavanja: prva sedmica avgusta

Organizatori: Turistička organizacija opštine, pod pokroviteljstvom Opštine Foča.

Cilj: Turističko-promotivna manifestacija “Dani borovnice” je tradicionalnog karaktera i održava se svake godine u prvoj sedmici avgusta. Cilj ove manifestacije je promocija turističkih potencijala opštine Foča, prvenstveno Nacionalnog parka “Sutjeska”, ali i drugih destinacija na kojima učesnici mogu brati borovnice, šumsko voće i ljekobilje. Uporedo sa manifestacijom “Dani borovnice” Planinarsko društvo “Zelengora”  organizuje akciju  “Jezera Zelengore” koja traje četiri dana. Na kraju pohoda učesnici  obje manifestacije se sastaju i razmjenjuju iskustva.

 

 

 

 

 


 

Calendar

« May 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Rijeke

Na području Foče nalazi se 17 rijeka i rječica koje  svojim kanjonima,bistrinom i brzinom vode privlače brojne posjetioce, kako izletnike i ljubitelje raftinga,kanjoninga ,kajakaštva ,tako i sportske ribolovce , rekreativce i ostale ljubitelje prirode.

Planine

Područje fočanske opštine  krase visoki planinski masivi koji pripadaju  planinskom vijencu Dinarida. Maglić, Zelengora, Vučevo,Volujak, Bioč, Ljubišnja, ... pravi su izazov za planinare,alpiniste,rekreativce i sve ljubitelje prirode. Opširnije...

Jezera

Sedam glecerskih jezera koja su, zbog izuzetne ljepote i glacijalnog porijekla dobila naziv “gorske oči ” krase jednu od najlješpih planina dinarskog sistema –Zelengoru. To su : Orlovačko,Štirinsko, Kotlaničko,Donje i Gornje bare,Crno i Bijelo jezero. Opširnije...

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page