Turistička organizacija opštine Foča


Turistička organizacija opštine Foča

Grane turizma

Na području opštine Foče postoje uslovi za sljedeće vidove turizma:

-sportsko-rekreativni (NP ,,Tjentište),
-naučni (NP,,Sutjeska'', prašuma Perućica, Ljubišnja, Meštrevac),
-planinarenje (Maglić, najviši vrh u BiH, Zelengora, Vučevo, Volujak, Ljubišnja itd.),
-lovni turizam (lovno područje NP ''Sutjeska'' je oko 53.000 ha, Lovačkog udruženja ,,Bakić'' oko 78.000 ha),
-ribolovni -rijeke: Drina, Tara, Sutjeska, Hrčavka, Ćehotina, Bistrica, kao i jezera Zelengore i Trnovačko jezero ispod Maglića.
-ekoturizam (rijeka Tara, NP,,Sutjeska'', sela na obroncima planine Ljubišnje, katunska naselja, planine, jezera),
-tranzitni (grad, NP,,Sutjeska'', rijeka Tara),
-izletnički (rijeka Tara, Tjentište, gradska izletišta - Planinarski dom „Zabrana“ i Lovački dom „Dub“),
-avanturistički (rafting Tarom, Drinom, kanjoning rijekom Ćehotinom, Tarom, Hrčavkom i prašuma ,,Perućica),
-vjerski (posjete vjerskim objektima).
1. Sportsko-rekreativni:

Planinarenje - Na atraktivnim lokalitetima Zelengore i Lelije postoje izgrađene planinarske i lovačke kuće (Gornje Bare, Jugovo i Borilovačko jezero, Jablan Do, Bijele vode, itd.) povezane planinskim stazama i makadamskim putevima, dok na Magliću, Volujaku i Ljubišnji nema planinarskih objekata. Maglić, Zelengora i Volujak, koji se nalaze u okviru NP „Sutjeska“, kao i prašumski rezervat Perućica sa vodopadom Skakavac, visine 75 m, su najposjećeniji od strane planinara i turista tokom ljeta. Atraktivni su i katunska naselja na Zelengori.

Fotosafari-dio eko turističke ponude opštine. Tu se, pre svega, misli na human pristup životinjama, snimanje visoke divljači (medvjeda, vuka, divokoze, srne, divlje svinje), ali takođe tetrjeba i gluhara u doba parenja što predstavlja izuzetnu atrakciju.

Skijanje-Zahvaljujući geomorfologiji terena postoje mogućnosti i za alpsko skijanje, koje bi imalo svoju punu primjenu tokom zimskih i proljetnih mjeseci na Zelengori i Ljubišnji.

Planinski biciklizam-Na terenima koji su ispresjecani makadamskim putevima, a nisu u funkciji savremenog saobraćaja, pružaju se uslovi za razvoj planinskog biciklizma. Pogodni tereni su: Jelašica -Poda, Orlovačko jezero – Čemerno, stari put Čajniče –Foča.

2. Rječni turizam-Vode su značajan i perspektivan resurs opštine sa bogatim prirodnim vrijednostima koje omogućavaju razvoj različitih vidova turizma, od stacionirano rekreativnih do ekstremno sportskih aktivnosti.

Rafting-predstavlja posebnu turističku ponudu opštine Foča. Svojevrsna turistička atrakcija su višednevna spuštanja gumenim čamcima kanjonom Tare I dolinom rijeke Drine. Na lokalitetima Bastasi (desna obala Drine, 15 km uzvodno od Foče) i Brštenovica (desna obala Tare, 14 km uzvodno od Šćepan Polja) rafting klubovi u kampovima (bungalovi, šatori) nude usluge smještaja i hrane.

Kajakaštvo-ima dobre prirodne predispozicije, posebno na Tari i Drini, jer riječna korita obiluju brzacima i vodopadima. Pored čistih tokova, ljubitelji ovog sporta mogu da uživaju u atraktivnim kanjonima, gustim šumama, vodopadima, itd.

Kanjoning-Kanjoni Sutjeske, Bistrice, Tare i Hrčavke predstavljaju predjele divlje prirode i svojevrsnu atrakciju za brojne avanturiste.

Rječni ribolov-Raznovrsnost i bogatstvo ribljeg fonda (mladica, potočna pastrmka, lipljan) na planinskim rijekama Tare, Drine, Bistrice, Sutjeske, Hrčavke,… su pravi mamac za ljubitelje riječnog ribolova. Najpogodniji način ribolova je mušičarenje i varaličanje.

Jezerski ribolov-Posebnu atrakciju predstavlja lov na pastrmke na planinskim jezerima Zelengore.

3. Lovni turizam-Na teritoriji opštine vrši se uzgoj, zaštita i odstrel divljači (mrki medvjed, divokoza, vuk, lsica, divlja svinja i dr.). Lovišta su opremljena lovačkim kućama, hranilištima, čekama, uređenim lovačkim stazama, a postoji i mogućnost usluge lovačkih vodiča.

4. Izletnički turizam-Rekreacija na obalama rijeka Drine, Ćehotine, gornjeg toka Bistrice, impresivan kanjon i dolina Sutjeske u srcu NP „Sutjeska“, vodopad Skakavac u Perućici, te gradska izletišta su tokom ljeta najposjećenija.

5. Naučno-istraživački turizam-Prašumski rezervat „Perućica“ je posebno interesantan za naučnike iz oblasti šumarstva i biologije, dok je cijelo područje NP“Sutjeske“ privlačno za prirodnjake različitih naučnih disciplina: geomorfologe, geologe, geografe, hidrometeorologe, i dr.

6. Tranzitni turizam-Položaj Foče na raskršću puteva Sarajevo - Podgorica, Beograd – Goražde - Dubrovnik, uslovio je razvoj ovog vida turizma, posebno u ljetnjoj sezoni, kada veliki broj turista koristi puteve teritorije opštine kako bi stigli na more.

7. Kulturni turizam-Bogato kulturno istorijsko nasleđe opštine, brojni kulturnu istorijski spomenici (vjerski objekti, spomenik Bitke na Sutjesci, Sat kula, Begova kuća), brojne ustanove kulture kao i društva, te kulturne manifestacije koje se održavaju na području optine čine osnovu ovog vida turizma

Calendar

« April 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Rijeke

Na području Foče nalazi se 17 rijeka i rječica koje  svojim kanjonima,bistrinom i brzinom vode privlače brojne posjetioce, kako izletnike i ljubitelje raftinga,kanjoninga ,kajakaštva ,tako i sportske ribolovce , rekreativce i ostale ljubitelje prirode.

Planine

Područje fočanske opštine  krase visoki planinski masivi koji pripadaju  planinskom vijencu Dinarida. Maglić, Zelengora, Vučevo,Volujak, Bioč, Ljubišnja, ... pravi su izazov za planinare,alpiniste,rekreativce i sve ljubitelje prirode. Opširnije...

Jezera

Sedam glecerskih jezera koja su, zbog izuzetne ljepote i glacijalnog porijekla dobila naziv “gorske oči ” krase jednu od najlješpih planina dinarskog sistema –Zelengoru. To su : Orlovačko,Štirinsko, Kotlaničko,Donje i Gornje bare,Crno i Bijelo jezero. Opširnije...

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page