Turistička organizacija opštine Foča


Turistička organizacija opštine Foča

Planine

 

Područje fočanske opštine krase visoki planinski masivi koji pripadaju planinskom vijencu Dinarida: Maglić, Zelengora, Vučevo, Volujak, Bioč, Ljubišnja. Pravi su izazov za planinare, alpiniste, rekreativce i sve ljubitelje prirode.

MAGLIĆ

Planina se nalazi oko 20 km jugozapadno od Foče na granici BiH i CG. Maglić je sa svojih 2 386 m najviši vrh u BiH. Oivičen je sa sjevera Vučevom, sa zapada Sutjeskom, sa istoka Pivom i Mratinjem, a sa juga Biočom.

Zbog svojih strmih visova ova planina je oduvijek bila izazov za profesionalne planinare, sportiste i avanturiste.

Obrastao je bukovom i crnogoričnom šumom, a podnožje planine i sve padine su bogate vodom, od kojih je najizdašniji Carev do, koji nikada ne presušuje (na 2000 mnv, što je rijetkost na ovim visinama). Na samom vrhu Maglića je i granica između RS-BiH i CG, gdje se nalazi Trnovačko jezero, najljepše glečersko jezero na ovom području. Najomiljenije mjesto za okupljanje planinara je upravo na Jezeru, posebno u dane Vidovdanskog uspona na Maglić.

VUČEVO

Vučevo je prostrana planinska visoravan, okružena sa tri strane kanjonima Sutjeske, Drine i Pive, a sa četvrte visokim masivom Maglića.

Najveći vrh Vučeva je Planinica sa svojih 1 876 m.

Bogato je šumama, livadama i pašnjacima i zbog toga vjekovno je stećište stočara u ljetnjim mjesecima, kada ožive katuni.

VOLUJAK

Volujak je planina koja se nadovezuje na Maglić i ima niz vrhova preko 2 000 mnv. (najveći je Vlasulja       2 337 m). Na sjeverozapadu graniči kanjonom Sujtjeske, čije litice ujedno razdvajaju Volujak od Zelengore.

Volujak pripada nizu visokih kamenih gromada, u narodu poznatih kao površi.

Podnožje planine obraslo je mješovitom šumom (bukva, četinari), kao i pašnjacima, a vrhovi su prošarani bijelim cirkovima.

Veoma je atraktivan za planinare.

ZELENGORA

Zelengora (sa najvećim vrhom Bregoč od 2 014 mnv) je planinsko područje koje se nalazi na jugoistočnom dijelu RS i sastavni je dio NP “Sutjeska”.

Za mnoge najljepša je planina ovih prostora. Prostrana je, nepregledna, bogata šumom, zelenim pašnjacima i vodenim površinama. Iako na njoj postoje brojni vrhovi (Vilinjak, Uglješin vrh i dr.), Zelengora je ujedno i pitoma i blaga planina. Sušta suprotnost Magliću i Volujaku.

Posebnu draž Zelengori daju njene ”gorske oci” - bistra glacijalna jezera, smještena u samim podnožjima njenih vrhova: Gornje i Donje bare, Orlovačko, Kotlaničko, Štirinsko, Borilovačko, Crno i Bijelo jezero.

Na Zelengori je, takođe, dragocjen i bogat fond divljači i rijetkih biljnih vrsta, od kojih su brojne endemske.

Navedene karakteristike upućuju da ova planina predstavlja izvanredno mjesto za šetanje i planinarenje, ali I lov.

Na njoj se nalazi i nekoliko renoviranih planinskih domova, a svake godine u prvoj sedmici avgusta održava se manifestacija “Jezera Zelengore” u cilju promocije planine i njenih ljepota.

LELIJA,LJUBIŠNJA I BIOČ

Planinski dijelovi masiva Lelije, Ljubišnje i Bioča imaju nadmorsku visinu peko 2 000 m i spadaju u grupu visokih planina. Najviši vrh je Dernečište sa 2 238 mnv.

Zajednička karakteristika im je da imaju dosta prelijepih vidikovaca, presječene su kanjonskim dolinama i imaju bujnu vegetaciju.

Na čitavom ovom području nalazi se raznovrsna divljač što čini prirodu jos ljepšom i turistički atraktivnijom.

 

 

Calendar

« May 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Rijeke

Na području Foče nalazi se 17 rijeka i rječica koje  svojim kanjonima,bistrinom i brzinom vode privlače brojne posjetioce, kako izletnike i ljubitelje raftinga,kanjoninga ,kajakaštva ,tako i sportske ribolovce , rekreativce i ostale ljubitelje prirode.

Planine

Područje fočanske opštine  krase visoki planinski masivi koji pripadaju  planinskom vijencu Dinarida. Maglić, Zelengora, Vučevo,Volujak, Bioč, Ljubišnja, ... pravi su izazov za planinare,alpiniste,rekreativce i sve ljubitelje prirode. Opširnije...

Jezera

Sedam glecerskih jezera koja su, zbog izuzetne ljepote i glacijalnog porijekla dobila naziv “gorske oči ” krase jednu od najlješpih planina dinarskog sistema –Zelengoru. To su : Orlovačko,Štirinsko, Kotlaničko,Donje i Gornje bare,Crno i Bijelo jezero. Opširnije...

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page