Turistička organizacija opštine Foča


Turistička organizacija opštine Foča

Ljubišnja

Ljubišnja se nalazi na medjudržavnoj granici BiH i Crne Gore, na pravcu Foča-Pljevlja, odnosno na prostoru između kanjona Tare i Ćehotine, u narodu poznata kao „gora sa trista izvora“. To je blago zaobljena površ, sa najvišim vrhom Dernečište (2.238 m). Obrasla je uglavnom četinarskom šumom, sa nešto bukve i hrasta u podnožju. Pri vrhu je gusta klekovina, na pojedinim mjestima neprohodna. Široki i prostrani pašnjaci u podnožju se nastavljaju ka samom vrhu.Na padinama se mogu naći razni čajevi i gorsko cvijeće, što je odlika pitomih planina. Naravno, Ljubišnja je pitoma samo ljeti, a u zimske dane zna napadati 2-3 metra snijega, koji se zadrži do u kasno proljeće. Tada sela i zaseoci podno planine budu odsječeni od svijeta.

Sa vrha Ljubišnje se pruža nezaboravan pogled na Durmitor, Maglić, Zelengoru, Jahorinu, Bjelašnicu, Sinjajevinu, Zlatar, kao i na duboke usjekline kanjona Tare, Pive, Drage i Sušice.

Legenda o nastanku imena ove planine je vezana za vlastelinsku porodicu Kosača. Na ime Stjepan Vukčić Kosača je pošao u Pljevlja dovesti svome sinu nevjestu i put ga je naveo preko planine koja u ljetnje dane bijaše tiha, puna mirisnog cvijeća i svježine, iskonskog mira i idile. Svatovi su odlučili zanoćiti upravo tu na padini prelijepe planine. Blagi povjetarac je razotkrio prelijepo lice mlade latinke koju je Stjepan vodio svome sinu. Nije se mogao suzdržati, a da je neobljubi. I tako od „ljubiti snahu“nasta ime Ljubisna, što će kasnije zbog lakšeg izgovora ostati Ljubišnja!

Calendar

« April 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Rijeke

Na području Foče nalazi se 17 rijeka i rječica koje  svojim kanjonima,bistrinom i brzinom vode privlače brojne posjetioce, kako izletnike i ljubitelje raftinga,kanjoninga ,kajakaštva ,tako i sportske ribolovce , rekreativce i ostale ljubitelje prirode.

Planine

Područje fočanske opštine  krase visoki planinski masivi koji pripadaju  planinskom vijencu Dinarida. Maglić, Zelengora, Vučevo,Volujak, Bioč, Ljubišnja, ... pravi su izazov za planinare,alpiniste,rekreativce i sve ljubitelje prirode. Opširnije...

Jezera

Sedam glecerskih jezera koja su, zbog izuzetne ljepote i glacijalnog porijekla dobila naziv “gorske oči ” krase jednu od najlješpih planina dinarskog sistema –Zelengoru. To su : Orlovačko,Štirinsko, Kotlaničko,Donje i Gornje bare,Crno i Bijelo jezero. Opširnije...

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page