Turistička organizacija opštine Foča


Turistička organizacija opštine Foča

Zelengora

Jedna od najljepših planina u Dinaridima, planina Zelengora, se nalazi u središnjem djelu ovog sistema. Cjelom svojom površinom je u okviru NP“Sutjeska“.

Sa južne strane oivičena je gornjim tokom Neretve, ispod Gredelja sa zapada Jelečkim planinama Husadom i Radomišljom, sa sjevera Vrbničkom rijekom i planinom Malušom, a sa istoka rijekom Sutjeskom. Podlogu krečnjaku (različite starosti) čine verfenski škriljci i pješčari, što ukupno čine vodoodržive naslage iz kojih izbijaju brojni izvori, bistre i hladne vode. Izvorska voda na pojedinim mjestima i ljeti zna biti na plus četiri do plus šest stepeni.

Zelengora je ,zapravo jedna ogromna visoravan, sa više oštrih grebena, od kojih su najpoznatiji: Dumoš (1879 m), Javić (1879 m), Košuta (1871 m), Uglješin vrh na Tovarnici (1858 m), Videž (1914 m), Stog (1821 m) i najvisočiji Bregoč 2015m.

Zelengora je pokrivena šumama, pašnjacima, cvijetnim planinskim poljima pa se stoga i zove Zelengorom .

Nekada su se po njenim pašnjacima napasala hiljede grla stoke gdje su pastiri dolazili i sa drugih krajeva dogoneći stoku katunima u periodu maj-oktobar.

Bezbroj je vrsta bilja na Zelengori, počev od gorskog cvijeća: encijana, arnike, margarite, maćuhice, zvončaca, rozike.. .više vrsta čaja: majčina dušica, hajdučka trava, kantarion, pelin, kiprovina, čelebi grane, arhis(salep), brusnica i mnogi drugi.

phoca_thumb_l_zelengora_19 phoca_thumb_l_zelengora_20 phoca_thumb_l_zelengora_21 phoca_thumb_l_zelengora_22 phoca_thumb_l_zelengora_23 phoca_thumb_l_zelengora_25 phoca_thumb_l_zelengora_26 phoca_thumb_l_zelengora_27 phoca_thumb_l_zelengora_28 phoca_thumb_l_zelengora_29 phoca_thumb_l_zelengora_30 phoca_thumb_l_zelengora_31 phoca_thumb_l_zelengora_33 phoca_thumb_l_zelengora_34 phoca_thumb_l_zelengora_35 phoca_thumb_l_zelengora_36

Tu se nalaze sve vrste trava koje stoci trebaju počev od planinske vlasulje do tipca i drugih.
Na pašnjacima se mogu naći crna zova, kopriva, štir, srijemuša i dr. Posebnu draž će vam prirediti rastinje, slatkiši Zelengore: borovnica, malina, kupina, jagoda i brusnica koje se u periodu august-septembar mogu ubrati istovremeno i to sve na jednom kvadratnom metru. Kakva simbioza!

Interesantna je i simbioza četinara i bjelogorične šume. Na ime već od 500 m/nv se sreću u zajednčkim staništima, pa sve do samih vrhova Zelengore.

Najrasprostranjenija je bukva, hrast, grab, jasen, topola, klijen od bjelogorice, a od četinara bor (bjeli i crni), jela, smrča, omorika, Pančićeva omorika (ima je na Husadu i Radomišlji sa zapadne strane Nacionalnog Parka „Sutjeska“ prema Kalinoviku.

Zbog svoje specifičnosti vegetacija Zelengore je oduvijek budila pažnju i botaničara i fitocenologa i šumarskih naučnih radnika. Naravno da su planinari i ljubitelji prirode sa razlogom na Zelengori upravo zbog toga.

Životinjski svijet Zelengore je je neobično bogat, iz razloga što za mnoge vrste Zelengora predstavlja pravo stanište i za životinjski i biljni svijet. Pravi raj za lovce i ljubitelje sportskog lova i ribolova.

Bezbroj je gljiva koje svaka na svojem staništu uspjevaju: lisičarka, vrganj, golubnjača, kračun, sunčanica, poljska pečurka, roznica, puhara, panjevčica i mnoge druge. Za ljubitelje gljiva predio iz raja!

Od divljači prednjače divokoza, srna, divlja svinja, kuna, zec, divlja mačka kao i štetočine vuk, lisica, medvjed (pod zaštitom).

Ptice su takodje zastupljene: tetrijeb, sivi orao, orao krstaš, jastreb, a rjedje se pojavi i bjeloglavi sup.

Cijeli plato Zelengore je ispresjecan potocima, riječicama, te vrelima sa čistom pitkom vodom.

Priroda je bila darežljiva kada je podarila jezera ovoj planinskoj ljepotici pa od tuda razlog da Zelengoru svrstavamo u najljepše planine.

Na ime na Zelengori postoji osam glečersko – glacijalnih jezera koje planinari i ljubitelji prirode zovu „gorske oči“.

Zelenogra je učionica pod vedrim nebom. U učionicu se može ući iz sedam pravaca makadamskom putem. Za sve ljubitelje prirode, planinare, sportiste, naučne radnike vrata su otvorena. Zelengora nije obična panina. Pitoma tišina, daleki travnati vidici pretvaraju se u neodoljiv zov prema čarima i uživanju u prirodi i sa prirodom. Zelengora se mora vidjeti! Sasvim je svejedno iz kojeg pravca.

Zelengora je potencijalno najveće izletište na Balkanu. U budućnosti će se graditi ski centri kako bi se turistička sezona produžila i u zimske mjesece.

Od smještajnih kapaciteta postoje samo lovačko-planinske kuće na četiri lokacije: Bogunovac, Dobre vode, Donje bare i Orlovačko jezero sa ukupno 30 ležajeva. Graditi će se šumske saobraćajnice čuvajući eko sistem planine kao i naselja za rekreaciju (moteli, etno sela, ski centri). Svake godine u prvoj sedmici augusta je planinarska mini transverzala „JEZERA ZELENGORE“ u organizaciji Planinarskog društva „Zelengora“.

Samo na takav način možemo otkriti dragulj prirode koji se zove ZELENGORA!

Calendar

« May 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Rijeke

Na području Foče nalazi se 17 rijeka i rječica koje  svojim kanjonima,bistrinom i brzinom vode privlače brojne posjetioce, kako izletnike i ljubitelje raftinga,kanjoninga ,kajakaštva ,tako i sportske ribolovce , rekreativce i ostale ljubitelje prirode.

Planine

Područje fočanske opštine  krase visoki planinski masivi koji pripadaju  planinskom vijencu Dinarida. Maglić, Zelengora, Vučevo,Volujak, Bioč, Ljubišnja, ... pravi su izazov za planinare,alpiniste,rekreativce i sve ljubitelje prirode. Opširnije...

Jezera

Sedam glecerskih jezera koja su, zbog izuzetne ljepote i glacijalnog porijekla dobila naziv “gorske oči ” krase jednu od najlješpih planina dinarskog sistema –Zelengoru. To su : Orlovačko,Štirinsko, Kotlaničko,Donje i Gornje bare,Crno i Bijelo jezero. Opširnije...

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page