Turistička organizacija opštine Foča


Turistička organizacija opštine Foča

Jezera

Sedam glečerskih jezera koja su, zbog izuzetne ljepote i glacijalnog porijekla dobila naziv  “gorske oči ” krase jednu od najlješpih planina dinarskog sistema –Zelengoru. To su : Orlovačko,Štirinsko, Kotlaničko,Donje i Gornje bare,Crno i Bijelo jezero.Borilovačko  je jedino vještačko jezero na Zelengori.

Štirinsko jezero
Ovo jezero je najveće na Zelengori i nalazi se na najvišoj nadmorskoj visini. Jezero je vrlo plitko. Leži u karstnoj uvali na nadmorskoj visini od 1.677m. Dužina jezera je oko 600 m, širina 350 m, sa najvećom dubinom oko 1,8 m. Obale jezera su blagog nagiba obrasle širokim pojasom vodene trave u kojoj se legu divlje patke.Nema ribe jer voda je plitka pa zimi zaledi, te ribe ne mogu opstati.Do jezera se dolazi pješice, a put traje oko 2 sata od Orlovačkog jezera.

Kotlaničko jezero
Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.514m, opkoljeno sivim kamenim grebanima, na udaljenosti od oko 4 km južno od Štirinskog jezera. Dužina jezera je oko 300 m, a širina od 80m do 120m.U južnom dijelu jezera ispod stijena kod velikog kamena uvire tekuća voda u karstnu jamu i javlja se u vidu izvora oko 5 km južnije u mjestu Pridvorica. Jezero je kruškastog oblika, a najveća dubina je blizu 7 m.Kotlaničko je svojesvrstan prirodni fenomen, okolo postoje više izvora kojima se jezero dopunjuje kao i izvori na dnu jezera koji služe i za odtok i pritok vode. Bogato je ribom.Kotlaničko jezero nalazi se na sat i po hoda od Orlovačkog jezera (do koga se može stići automobilom).Do Kotlaničkog i Štirinskog jezera se stiže za nekih sat i po do dva sata hoda od Jugovog jezera, koje je pristupačno automobilu.

Donje Bare
Jezero Donje bare nalazi se na oko 1 sat i 15-ak minuta vožnje od Tjentišta. (19 km makadamskog puta) na nadmorskoj visini od 1500 m. Dugo je 200 m (250), a široko 140 m (120) sa najvećom dubinom preko 4 m..Na Donjim Barama se nalazi i mala lovačka kuća, koju je moguće u dogovoru sa upravom parka iznajmiti za noćenje.

 

phoca_thumb_l_crno jezero-1 phoca_thumb_l_donje bare-1 phoca_thumb_l_donje bare-2 phoca_thumb_l_donje bare-3 phoca_thumb_l_donje bare-4 phoca_thumb_l_donje bare-5 phoca_thumb_l_gornje bare 1 phoca_thumb_l_gornje bare-2 phoca_thumb_l_jugovo jezero-1 phoca_thumb_l_jugovo jezero-2 phoca_thumb_l_kotlanicko jezero-3 phoca_thumb_l_stirinsko jezero

Gornje Bare

Do Gornih bara stiže se pješice za tridesetak minuta pravcem sjeverozapad od jezera Donje bare. Smješteno je na nadmorskoj visini od 1.550m. Dugačko je oko 15o metara, široko oko 80 m, a najveća dubina oko 2 m.U njemu nema ribe.

Crno jezero

Nalazi se na nadmorskoj visini od 1450 m. Kotlina jezera je jajolikog oblika, dužine 80-90 m, sa dubinom od 1 do 1,5 m. Bogato je potočnom pastrmkom. Crni humus pokriva obalu i dno jezera te je otuda i jezero dobilo ime. Dužina 170,širina 80,dubina 3 m.Do jezera se stiže tako što se na 15 km od magistralnog puta Foča-Tjentište skrene prema Vrbnici, pa ide do Repuhova dola (21 km), odakle se pješači do jezera tridesetak minuta.

Bijelo jezero

Bjelo jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1417m i stiže se za 10 minuta hoda od Crnog jezera. Površina jezera je 0,72 ha, a dubina do 3m. Nema ribe jer se voda ledi zimi. U sredini jezera postoji bijela stijena (kamen) pa je po njoj i jezero dobilo ime. 

Orlovačko jezero

Nalazi se na 1500 m. Dužina jezera je oko 250 m, širina oko 120m, a najveća dubina je oko 4 m. Dva sata hoda od ovog jezera se nalazi i najveći vrh Zelengore, Bregoč (2014m) odakle se pruža izvanredan pogledStiže se automobilom,magistrlnim putem Tjentište-Gacko do Čemerna (26 km) odakle se skreće ka jezeru (22 km). Ljeti je veoma prijatno za kupanje. Jezerska obala je blago nagnuta, a dno i obala obrasli su vodenim biljkama.

Borilovačko jezero

Nalazi se na 1450 m nadmorske visine i jedino je vještačko jezero na Zelengori. Okruženo je vrhovima Kalelija i Stog. Dugo je oko 250m i široko oko 100m. Jezero se svake godine poribljava kalifornijskom pastrmkom. Udaljeno je od Čemerna 24 km i do jezera vodi makadamski put.

Trnovačko jezero

Teritorijalno pripada Crnoj Gori, ali je smješteno uz samu granicu uže zone Nacionalnog Parka "Sutjeska" u podnožju jugozapadnih padina Maglića, Volujaka i Bioča. Okruženo je visokim planinskim vrhovima: Vlasulje (2337m), Carev Do (2200m), Vrste (2301m) i Maglić (2386m). Jezero je dugo preko 700m, širine 400m, na nadmorskoj visini od 1.517m. Do ovog jezera se stiže od Tjentišta preko Dragoš sedla na Prijevor (19 km), odakle se ide oko 1 sat pješice preko Suhe jezerine. Takođe, može se stići i od Suhe, Suškim potokom za 4 sata hoda.

Calendar

« May 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Rijeke

Na području Foče nalazi se 17 rijeka i rječica koje  svojim kanjonima,bistrinom i brzinom vode privlače brojne posjetioce, kako izletnike i ljubitelje raftinga,kanjoninga ,kajakaštva ,tako i sportske ribolovce , rekreativce i ostale ljubitelje prirode.

Planine

Područje fočanske opštine  krase visoki planinski masivi koji pripadaju  planinskom vijencu Dinarida. Maglić, Zelengora, Vučevo,Volujak, Bioč, Ljubišnja, ... pravi su izazov za planinare,alpiniste,rekreativce i sve ljubitelje prirode. Opširnije...

Jezera

Sedam glecerskih jezera koja su, zbog izuzetne ljepote i glacijalnog porijekla dobila naziv “gorske oči ” krase jednu od najlješpih planina dinarskog sistema –Zelengoru. To su : Orlovačko,Štirinsko, Kotlaničko,Donje i Gornje bare,Crno i Bijelo jezero. Opširnije...

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page