Turistička organizacija opštine Foča


Turistička organizacija opštine Foča

Istorija

 

Foča se prvi put  u pisanim dokumentima spominje u Dubrovačom  arhivu  1368. godine.

 

Istorija bilježi da su ovuda prolazili, zadržavali se kraće ili duže: Iliri, Tračani, Rimljani, Grci, Huni, Avari, Sloveni, Turci, Nijemci, Austrijanci i drugi. Pronađeni predmeti materijalne kulture  govore da su fočanski krajevi bili naseljeni još u neolitskom dobu .Kod Bakarevca (prema naselju Čelebići) pronađene su praistorijske gromile. Pretpostavlja se  je  da je tu (ili kod Ustikoline) bio rimski grad Berselum. Crteži pronađeni na zidu pećine Ledenjača nedaleko od naselja Miljevina , datiraju iz bronzanog doba.

 

 

focaold1  

 

Gornje Podrinje, pa tako i Foča, do 1376. godine bilo je u sastavu Raške države, a nakon toga Foča je bila pod upravom Sandalja Hranića, koga nasljeđuje Stjepan Kosača, poznatiji kao Herceg Stjepan za čije se vladavine pominje pod nazivom Hotča.

 

U turskom periodu Foča je postala važan trgovački centar, jer se nalazila na raskršću puteva od Istoka prema Zapadu.

 

U tom periodu u Foči su izgrađeni brojni karavan-saraji, trgovačke i zanatske radnje. Posebno se razvijalo zanatstvo koje se bavilo izradom predmeta od metala, kože, vune i drveta.

focaold2

 

Na području opštine Foča registrovano je više od  650 stećaka  na raznim lokalitetima.

 

Austrougarska vlast se, uglavnom bavila eksploatacijom rudnog i šumskog bogatstva, pa je za potrebe njihove eksploatacije izgrađeno više infrastrukturnih objekata, prije svega puteva, kao i poslovnih zgrada.

 

Svoj veliki doprinos borbi protiv  okupacije i fašizma, Foča je dala i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu. Na području Foče, na Tjentištu, odigrala se jedna od sudbonosnih bitaka Drugog svjetskog rata-bitka na Sutjesci.

 

Foča ima dugu turističku tradiciju. Prvi turisti stranci spuštali su se splavovima niz Drinu 1923. godine, kajak-sport organizovan je 1931. godine, a 70-tih godina  prošlog vijeka Tjentište je posjećivalo više od 100 000 posjetilaca.

 

Danas je Foča grad u kome već 20 godina djeluju dvije visokoškolske ustanove: Medicinski fakultet sa četiri studijska programa (medicina, stomatologija, zdravstvena njega i defektologija) i Pravoslavni bogoslovski fakultet i Srednja bogoslovska škola, kao jedini duhovni zavodi u Republici Srpskoj. Foča je i regionalni zdravstveni centar.

focaold3  focaold4

 

Info o Foči

Površina:  1.115km2
Broj stanovnika:  oko 20.000
Geografske koordinate:  43° 30′ 00" SGŠ ; 18° 46′ 60" IGD
Vremenska zona:  centralnoevropska (+1)
Poštanski broj: 73300
Pozivni broj: 058
Nadmorska visina: 400  - 2.386 m
Prosječna temperatura: 10° C

Lokalna uprava

Adresa:  Kralja Petra I Karađorđevića
Telefon: (info)+387 (0) 58 210-202 ; (načelnik)+387 (0) 58 210-134 ; 
Fax: +387 (0) 58 210-097
Website:  www.opstinafoca.rs.ba

Rijeke

Na području Foče nalazi se 17 rijeka i rječica koje  svojim kanjonima,bistrinom i brzinom vode privlače brojne posjetioce, kako izletnike i ljubitelje raftinga,kanjoninga ,kajakaštva ,tako i sportske ribolovce , rekreativce i ostale ljubitelje prirode.

Planine

Područje fočanske opštine  krase visoki planinski masivi koji pripadaju  planinskom vijencu Dinarida. Maglić, Zelengora, Vučevo,Volujak, Bioč, Ljubišnja, ... pravi su izazov za planinare,alpiniste,rekreativce i sve ljubitelje prirode. Opširnije...

Jezera

Sedam glecerskih jezera koja su, zbog izuzetne ljepote i glacijalnog porijekla dobila naziv “gorske oči ” krase jednu od najlješpih planina dinarskog sistema –Zelengoru. To su : Orlovačko,Štirinsko, Kotlaničko,Donje i Gornje bare,Crno i Bijelo jezero. Opširnije...

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page