Turistička organizacija opštine Foča


Turistička organizacija opštine Foča

Sportski klubovi i udruženja građana

Fudbalski klub “Sutjeska“ je osnovan 1946. godine i takmiči se u Prvoj ligi Repubike Srpske. U klubu postoje tri omladinske sekcije: pioniri, kadeti i juniori koji se takmiče u okviru Omladinske lige (Istočno Sarajevo – Hercegovina). Članovi škole fudbala su podijeljeni u 5 grupa.

Košarkaški klub „Sutjeska“ je osnovan 1970. godine. Klub se takmiči u prvoj ligi Republike Srpske i standardni je prvoligaš, već nekoliko sezona. Klub radi veoma uspješno sa mlađim sekcijama: pioniri, kadeti i juniori.

Odbojkaški klub „Maglić“ je osnovan 1962. Klub čine muški i ženski odbojkaški tim. Oba tima su podijeljena u 4 uzrasne kategorije: seniori, juniori, kadeti i pioniri. Oba kluba se takmiče u Prvoj ligi Republike Srpske.

Karate klub „Nipon“ je osnovan 1978. Trenutno daje 3 seniorska reprezentativca Srbije i 9 članova reprezentacije Srbije u drugim uzrasnim kategorijama. Klub se takmiči na mnogim evropskim i svjetskim prvenstvima gdje redovno osvajaju medalje.

Karate klub „Ljubišnja“osnovan krajem 2007. godine i trenutno broji oko 100 članova. Takmiči se u Karate savezu RS. Više članova kluba su reprezentativci RS u različitim kategorijama.

Kik boks klub IGMA – Klub je osnovan i počeo sa radom 2013. godine. U klubu postoje I muška I ženska ekipa koje treniraju u odvojenim terminima. Klub broji oko 50 članova, istaknuti pojedinci I rezultati se tek očekuju.

Stonoteniski klub “Perućica” osnovan je 1973. godine i nakon desetogodišnje pause, 2003. godine je uspješno nastavio sa radom. Najtrofejniji je klub fočanskog sporta, najznačajniji uspjeh ostvario je 1988. godine kada se ekipa Perućice plasirala u finale Evropskog kupa Nensi Evans i osvojila drugo mjesto. U bivšoj Jugoslaviji, Perućica je imala 8 reprezentativaca. Članovi kluba su podijeljeni u 5 kategorija, takmiče se u Premijer ligi BiH (žene), Prvoj ligi BiH (muškarci), a kadeti I junior se takmiče u seniorskoj ligi BiH.

Teniski klub Foča je osnovan 2008. godine. Klub raspolaže sa dva zemljana terena I sa zidom za vježbanje.

Lovačko udruženje “Bakić” osnovano je 1905. godine. Površina lovišta je 78000 ha. Lovci su organizovani u 11 sekcija. Društvo broji oko 480 registrovanih članova. Posebno su polularni lov na: divlje svinje, srndaća, divojarca, velikog tetrijeba, vuka, medvjeda, lisicu i zeca.

Sportsko-ribolovno društvo “Mladica” osnovano je 1907. godine i jedno je od najstarijih u BiH. Broji oko 200 članova. Rijeke kojima gazduje su u dužini od oko 250 km i bogate su sa ribljim vrstama: Mladica, potpčna pastrmka, škobalj, lipljen, pliska, mrena i druge.

 Planinarsko društvo “Zelengora” je osnovano 1947. godine i jedno je od najstarijih u bivšoj Jugoslaviji. Planinari ovog društva su osvajali najviše vrhove u bivšoj Jugoslaviji, kao i nekoliko vrhova u Evropi. Kroz ovo društvo prošlo je nekoliko hiljada aktivnih članova, koji su vještinu planinarenja sticali kroz niz aktivnosti, tako das u pojedinci postajali vrhunski planinari, instruktori, osposobljeni članovi gorske službe spašavanja. Planinarski dom “Zabrana” je omiljeno mjesto okupljanja planinara I svih ljubitelja prirode, a okolina je poznato izletište Fočaka.

Spasilački klub Wolf je nevladina,neprofitabilna organizacija kojoj je u osnovi i primarni cilj spašavanje ljudskih života i pomoć čovjeku u nevolji.Klub prvenstveno sačinjavaju ljubitelji prirode,planinari alpinisti,ronioci, inst.ronjenjenja, gorski vodići, skiperi,spasioci na otvorenim vodama,gss spasioci,podvodni demineri i supervizor za podvodno deminiranje.Svi imaju validne sertifikate asocijacija kojim pripadaju, koje potvrdjuju njihovu osposobljenost . 

Speleološko drustvo “Ursus speleaus”, osnovano je 1977. godine. Po pronalasku lobanje pećinskog medvjeda (Ursus Spelaeus) u pećini Kuk, Društvo dobija istoimeni naziv. Društvo je učestvovalo na mnogobrojnim speleoekspedicijama širom bivše Jugoslavije. Jedna od značajnih je i međunarodna ekspedicija “Jama na vjetrenim brdima”, Durmitor, Crna Gora 1986. godine, koja je bila organizovana da bi se preronio sifon na 897,5m dubine. Društvo prestaje sa radom 2004. godine, a ponovo počinje 2013. godine, i sada broji 23 člana.

Kulturno umjetničko društvo Foča osnovano je 2011. godine, broji oko 220 članova, razvrstanih po ansamblima u 5 grupa. Od najmlađih pionirskih pa do veterana, dva narodna orkestra, vokalni solisti, ženska etno pjevačka grupa, muška izvorna pjevačka grupa, sekcija starih instrumenata. Društvo usvaja nova znanja i prenosi na mlađe, od najboljih koreografa, bavi se očuvanjem kulture i tradicije našeg kraja. Nastupaju u skoro svim manifestacijama koje organizuje opština Foča, a takođe prave programe u sopstvenoj režiji, sve u cilju bogatijeg kulturnog života našeg grada.

Kulturno-umjetničko društvo Vila je osnovano 1964. godine. Članovi KUD-a su svrstani po ansamblima: dječiji, pripremni I prvi ansambl. U sastavu KUD-a djeluju i narodni orkestar i etno grupa.

Guslarsko društvo “Herceg Šćepan” osnovano je 1994. godine. U okviru društva djeluje i muška izvorna grupa, dvojničari i pjesnici. Ovo je jedno od najaktivnijih društava u RS koje učestvuje na svakom republičkom i saveznom festivalu kao i hercegovačkoj reviji na kojoj su unekoliko navrata članovi društva osvajali prva tri mjesta.

OO SKPD Prosvjeta osnovano je 1993. godine, kada je u Foči obnovljen rad Glavnog odbora. Uz pauzu od nekoliko godina, Odbor u Foči je obnovio rad 2010. godine, od kada aktivno radi i broji oko 40 članova. OO SKPD Prosvjeta Foča organizator je brojnih kulturnih i umjetničkih događaja i manifestacija. Njen osnovni cilj je očuvanje i njegovanje kulturno-istorijskog naslijeđa, promocija, afirmisanje i unaprjeđenje kulturnog života i stvaralaštva. SKPD Prosvjeta Foča, pored toga, organizuje okrugle stolove čija je tema očuvanje srpskog jezika. Poseban segment djelovanja Prosvjete odnosi se na izdavačku djelatnost, čime afirmiše i podstiče domaće autore i književne stvaraoce.

Likovno udruženje “Ton” postoji od 2000. godine i okuplja 11 članova. Do sada su organizovali 17 kolektivnih izložbi.

Ekološko društvo “Gornja Drina” je počelo sa radom 2009. godine, sa ciljem zaštite i unaprjeđenja životne sredine i očuvanja biodiverziteta, a sve kroz različite vrste aktivnosti (istraživanja, edukacije) i informisanje javnosti o ovim temama.

Zanatsko-preduzetničko udruženje osnovano je 2002. godine zbog velike potrebe za međusobnom saradnjom zanatsko-preduzetničkih radnji i organizovanim nastupom prema institucijama na nivou BiH i prema tržištu. U Foči su na kraju 2013. godine bile registrovane 354 zanatsko-preduzetničke radnje.

Udruženje žena Zelengora osnovano 2012. godine, glavna aktivnost je održivo i samoodrživo sakupljanje šumskih plodova, kao i zasad i uzgoj aromatičnog bilja.

Rafting udruženje Drina i Tara osnovano 2007. godine (5 osnivača), sa ciljem suzbijanja nelegalnih radnji na Tari, kao i izraženom potrebom za zajedničku inicijativu i nastup prema institucijama BiH. Broji 15 članova.

Omladinski pokret Foča je omladinska nevladina i neprofitabilna organizacija. Osnovana je krajem 2012. godine i ima više od 130 članova. Cilj organizacije je da se bavi problematikom omladine u lokalnoj zajednici I da uključi omladinu u procese donošenja odluka u okviru opštine Foča.

Asocijacija mladih Foča je nezavisna, nepolitička, neprofitabilna, nevladina, humanitarna organizacija, osnovana 2013. godine sa namjerom da bude glas fočanske omladine.

Info o Foči

Površina:  1.115km2
Broj stanovnika:  oko 20.000
Geografske koordinate:  43° 30′ 00" SGŠ ; 18° 46′ 60" IGD
Vremenska zona:  centralnoevropska (+1)
Poštanski broj: 73300
Pozivni broj: 058
Nadmorska visina: 400  - 2.386 m
Prosječna temperatura: 10° C

Lokalna uprava

Adresa:  Kralja Petra I Karađorđevića
Telefon: (info)+387 (0) 58 210-202 ; (načelnik)+387 (0) 58 210-134 ; 
Fax: +387 (0) 58 210-097
Website:  www.opstinafoca.rs.ba

Rijeke

Na području Foče nalazi se 17 rijeka i rječica koje  svojim kanjonima,bistrinom i brzinom vode privlače brojne posjetioce, kako izletnike i ljubitelje raftinga,kanjoninga ,kajakaštva ,tako i sportske ribolovce , rekreativce i ostale ljubitelje prirode.

Planine

Područje fočanske opštine  krase visoki planinski masivi koji pripadaju  planinskom vijencu Dinarida. Maglić, Zelengora, Vučevo,Volujak, Bioč, Ljubišnja, ... pravi su izazov za planinare,alpiniste,rekreativce i sve ljubitelje prirode. Opširnije...

Jezera

Sedam glecerskih jezera koja su, zbog izuzetne ljepote i glacijalnog porijekla dobila naziv “gorske oči ” krase jednu od najlješpih planina dinarskog sistema –Zelengoru. To su : Orlovačko,Štirinsko, Kotlaničko,Donje i Gornje bare,Crno i Bijelo jezero. Opširnije...

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page