Turistička organizacija opštine Foča


Turistička organizacija opštine Foča

Geografski položaj

Foča se nalazi u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH) i dio je entiteta Republika Srpska. Smještena na raskršću puteva Sjever-Jug, Istok-Zapad i sa ostalim dijelovima BiH povezana je magistralnim putevima M20 (Gacko-Foča-Ustiprača) i M18 (Sarajevo-Foča-Nikšić).
Istočna i južna granica Opštine predstavljaju ujedno i granicu sa Crnom Gorom (Plužine i Pljevlja), na sjeveroistoku se graniči sa opštinom Čajniče, na sjeveru sa Federacijom BiH (Ustikolina i Goražde), na zapadu sa opštinom Kalinovik i na jugozapadu sa opštinom Gacko. Položaj Foče je takav da je to prirodno naselje preko koga se povezuju sjeverni dijelovi zemlje sa jugom i istočni sa zapadom. Takva karakteristika pravca kretanja imala je odraz na razvoj magistralnih puteva. Foča je sa širim područjem vezana, magistralnim putevima: Sarajevo, Podgorica, Dubrovnik, Beograd. Zbog značaja navedenih putnih pravaca ova opština ima povoljan geoprometni položaj, što pozitivno utiče i na razvoj turističke djelatnosti.
Najbliži aerodromi su Sarajevo 75km, Mostar 140km, Podgorica 163km.
Foča je danas prostorno jedna od najvećih opština u RS i BIH. U bivšoj SFRJ je bila na četvrtom mjestu. Ukupna površina Opštine je 1115 km2, od toga 71% je pokriveno šumom. Ispresjecana je tokovima 17 rijeka i riječica, kao i sa 8 glacijalnih jezera (na planini Zelengora).
Foča se nalazi na nadmorskoj visini između 400 m (kanjonske doline, riječne kotline i polja) do 2.386 m (planinski vrh Maglića).
Foča danas broji oko 20000 stanovnika.
Na podrucju opstine je uglavnom zastupljena planinska klima, dok u samoj dolini rijeke Drine vlada umjereno kontinentalna klima. Prosječna godišnja temperatura iznosi 10°C, a godišnje se izluči oko 900 mm padavina i to uglavnom u kasnu jesen i rano proljeće sto je karakteristika Sredozemnog režima padavina. Predplaninska klima obuhvata gornji tok rijeke Drine i doline rijeka koje se ulijevaju u Drinu (Bistrica, Sutjeska, Ćehotina).
Na području Opštine postoje 17 rijeka i rječica u dužini od 250 km. Najpoznatije su: Drina, Tara, Ćehotina, Sutjeska i Bistrica.
Sve planine koje se nalaze na području opštine Foča pripadaju dinarskom planinskom sistemu,a čak preko 70 procenata njene ukupne teritorije ima visinu preko 750 metara.
Najpoznatije planine su: Maglić, Volujak, Vučevo, Ljubišnja i Zelengora (sa svojim 8 jezera ledničko glacijalnog porijekla). NP“Sutjeska“ se nalazi na području opštine Foča i on je član Evropske federacije parkova EUROPARC. Sa svojim sadržajem (biljni i životinjski svijet, planine, jezera i ekosistem) predstavlja najbogatiji turistički potencijal u BIH.
Veoma važna hidrološka značajnost ovoga prostora jesu brojna jezera i vodotoci. Rijeka Drina duga je 364 km, nastaje na Šćepan Polju gdje se spajaju Piva i Tara. Kroz Fočansku opštinu protiče u dužini od 26 km.
Rijeka Tara, kroz opštinu Foča protiče u dužini od 25 km, poznata je kao najdublja riječna dolina u Evropi (kanjon dubok 1.300m), a druga u svijetu iza Velikog kanjona u Sjevernoj Americi. Tara je jedna od rijetkih rijeka koja je pod zaštitom UNESCO-a. Tara je simbol avanturističkog turizma i raftinga.
Rijeka Tara, sa svojom desnom obalom, posljednjih 25 kilometara, prije nego će sa Pivom „stvoriti“ Drinu, pripada opštini Foča. Još u 19 vijeku se počela eksploatisati šuma sa ovih prostora, pa se drvna gradja transportovala niz Taru i dalje Drinom. U prvo vrijeme su se triftari spustali splavovima koje su sami skivali, da bi se kasnije imućniji, pridruživali i uživali u ljepoti kanjona i brzaka. To su , zapravo bili prvi počeci ove vrste turizma. Danas je to sasvim drugačije, brže i uzbudljivije na gumenim čamcima, sa opremom i na kojima upravljaju vješti rafteri. Uz visoku dozu adrenalina, neponovljivog doživljaja, bude se sva čula za nova iskustva.

From Address:

Info o Foči

Površina:  1.115km2
Broj stanovnika:  oko 20.000
Geografske koordinate:  43° 30′ 00" SGŠ ; 18° 46′ 60" IGD
Vremenska zona:  centralnoevropska (+1)
Poštanski broj: 73300
Pozivni broj: 058
Nadmorska visina: 400  - 2.386 m
Prosječna temperatura: 10° C

Lokalna uprava

Adresa:  Kralja Petra I Karađorđevića
Telefon: (info)+387 (0) 58 210-202 ; (načelnik)+387 (0) 58 210-134 ; 
Fax: +387 (0) 58 210-097
Website:  www.opstinafoca.rs.ba

Rijeke

Na području Foče nalazi se 17 rijeka i rječica koje  svojim kanjonima,bistrinom i brzinom vode privlače brojne posjetioce, kako izletnike i ljubitelje raftinga,kanjoninga ,kajakaštva ,tako i sportske ribolovce , rekreativce i ostale ljubitelje prirode.

Planine

Područje fočanske opštine  krase visoki planinski masivi koji pripadaju  planinskom vijencu Dinarida. Maglić, Zelengora, Vučevo,Volujak, Bioč, Ljubišnja, ... pravi su izazov za planinare,alpiniste,rekreativce i sve ljubitelje prirode. Opširnije...

Jezera

Sedam glecerskih jezera koja su, zbog izuzetne ljepote i glacijalnog porijekla dobila naziv “gorske oči ” krase jednu od najlješpih planina dinarskog sistema –Zelengoru. To su : Orlovačko,Štirinsko, Kotlaničko,Donje i Gornje bare,Crno i Bijelo jezero. Opširnije...

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page