Turistička organizacija opštine Foča


Turistička organizacija opštine Foča

SVJETSKI DAN TURIZMA, 27. SEPTEMBAR

Svjetski dan turizma, koji se svake godine obilježava 27. septembra, ove je godine posvećen temi „Turizam i digitalna transformacija“ kojom se želi podići svijest o važnosti digitalnih tehnologija u razvoju turizma.

Turistička organizacija Republike Srpske, danas u Banjaluci, organizuje manifestaciju koja za cilj ima predstavljanje vizuelnog identiteta Republike Srpske i predstavljanje kulturnog turizma u cilju zaštite kulturne baštine, razvoja turizma i promocije turističkih vrijednosti.

Manifestacija se održava u Muzičkom paviljonu "Staklenac" u parku "Petar Kočić" u Banjaluci, a počinje u 11 časova.

Jugoslovenska arhitektura predstavljena u čuvenom muzeju u New Yorku

U Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA) 15. jula je zvanično otvorena izložba “Ka betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” koja je posvećena spomenicima i arhitekturi bivše Jugoslavije.
Smješteni između kapitalističkog Zapada i socijalističkog Istoka, poslijeratni arhitekti Jugoslavije odgovorili su na kontradiktorne zahtjeve i utjecaje razvojem arhitekture koja se značajno razlikovala od dizajnerskih pristupa koji su bili zastupljeni u Evropi i šire.

Na ovoj izložbi su predstavljeni radovi najpoznatijih arhitekata socijalističke Jugoslavije, među kojima se ističu Bogdan Bogdanović, Juraj Neidhardt, Svetlana Kana Radević, Miodrag Živković, Edvard Ravnikar, Vjenceslav Richter, Drago Falić, Ivan Štraus i Milica Šterić.

Izložbu organizuje glavni kustos za arhitekturu i dizajn u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku Martino Stierli. Gostujući kustos je Vladimir Kulić, a saradnica Anna Kats iz Odjeljenja za arhitekturu i dizajn Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku.

Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine. Fotografije je za Muzej moderne umjetnosti u New Yorku snimio Valentin Jeck.
klix.ba

UNWTO takmičenje za pokretanje turizma

UNWTO (Svjetska turistička organizacija UN-a) u partnerstvu sa "Globalia", vodećom turističkom grupacijom u Španiji i Latinskoj Americi otvorila je prvo takmičenje za pokretanje turizma (1st UNWTO Tourism Startup Competition).

Inicijativa je posvećena identifikaciji novih kompanija koje će voditi transformaciju sektora turizam a konkurs za izbor najboljih projekata je otvoren u 164 zemlje . Više informacija i prijavu projekta možete pronaći direktno na linku www.tourismstartups.org.

J A V N I O G L A S Za izbor najuređenijeg dvorišta i terase –balkona na području grada i prigradskih naselja

 

I

   Javnim oglasom obuhvaćene su četiri kategorije:

-          Dvorište Zajednice etažnih vlasnika stambenih zgrada,

-          Dvorište porodičnih stambenih objekata,

-          Dvorište javnih ustanova i privrednih subjekata,

-          Balkoni i terase stambenih objekata.

II

Pravo prijave povodom javnog oglasa imaju sve Zajednice etažnih vlasnika stambenih zgrada, javne ustanove, privredni subjekti, kao i vlasnici porodičnih stambenih objekata.

                                                                          III

Prijave se mogu popuniti u Info-centru Turističke organizacije u ulici Kralja Petra (na Trgu) svakim radnim danom od 9 - 17 časova i vikendom od 8-16 časova, do 8 juna 2018. godine.

IV

Komisija formirana od strane direktora Turističke organizacije obići će lokacije prijavljenih kandidata za najuređenije dvorište, terasu-balkon i donijeti konačnu odluku o izboru.

Neblagovremene prijave neće se uzimati u razmatranje.

V

Za najbolje uredjena dvorišta i terase – balkone u sve četiri kategorije predvidjene su novčane nagrade.

VI

Oglas je objavljen na oglasnoj tabli Turističke organizacije, oglasnoj tabli Opštine Foča i na Radio Foči.

Potpunije informacije zainteresovani mogu dobiti u Info centru Turističke organizacije ili na telefon 058/210-180.

Sajam kreativaca ovog ljeta i na turističkim destinacijama

Sajam kreativaca ovog ljeta i na turističkim destinacijama

Sedmi Mini sajam kreativaca okupio je na Gradskom trgu u Foči 15 izlagača koji su predstavili svoje umjetničke i ručne radove, rađene od prirodnih materijala. Gusle, ploske, nakit, ukrasne kutije, stolnjaci, odjevni predmeti, magneti, neki su od proizvoda koje će posjetioci moći pogledati i sutra.

Lazar Zimonjić iz Gacka, pored Foče svoje radove izlagao je širom Republike Srpske. Na njegovom štandu dah oduzimaju makete kuća i manastira rađene od kamena i drveta: „Često obilazim manastire i crkve i onda dobijem inspiraciju da te divne građevine napravim od drveta i kamena u malom izdanju. Izlažem svoje radove širom Republike Srpske, ponekad se nešto i proda, ali ovo je prije svega moja ljubav“.

kreativci 8

Angelina Tešević ručno izađuje nakit, naušnice, perle, ogrlice, ukrase za kosu. Inspiracija dolazi sama jer je ovo omiljeni posao, ali dodaje da se proizvodi teško plasiraju na tržište. „Materijale nabavljam na razne načine i volim da izrađujem nakit. Ovo je mala sredina, mala je i potražnja, tako da prodaja i nije velika“.

kreativci 6

Štand Dobrinke Jeličić, redovnog izlagača na Sajmu kreativaca u Foči, obogaćen je predmetima od drveta. Njeni radovi mogu se naći i u suvenirnici Turističkog info centra: „Prvenstveno izrađujem predmete od drveta. Najviše magnete, ali tu su i ukrasne kutije, pepeljare, i brojne stvari koje su potrebne za rad u kuhinji. Pored ovog posjećujem i sajmove u regiji, i trudimo se da sa Turističkom organizacijom obezbijedimo kreativcima u Foči da svoje proizvode plasiraju što je više moguće“.

kreativci 5

Zdravlje dolazi iz prirode, poručila je Bojana Vladičić koja već duži niz godina sa članovima svoje porodice sakuplja ljekovito bilje na proplancima fočanskih planina Zelengore, Maluše, Ljubišnje. Od ljekovitog bilja pravi meleme, sapune, tinkture, aromatične kreme i brojne proizvode za očuvanje zdravlja i ljepote: „Već je počela sezona sakupljanja ljekobilja. Moja porodica i ja obilazimo obližnje planine, jer zaista Foča ima brojne turističke potencijale koji treba da se iskoriste na najbolji način. Moja preporuka svim ljudima je da se okrenu prirodu jer priroda nudi ono najljepše“.

kreativci 4

Turistička organizacija opštine Foča ove godine obezbijedila je pokretne štandove za sve izlagače koji će omogućiti organizovanje sličnih sajmove i prezentacije proizvoda na turističkim destinacijama na području opštine. Ljeposava Đajič, direktor TO Foča ističe da je cilj sajma promovisanje kreativnog rada: „Cilj nam je da promovišemo kreativnost naših sugrađana i istovremeno da posjetiocima pokažemo šta to Foča nudi. Nadamo se da ćemo sa novim mobilnim izložbenim tezgama u toku ljetnje turističke sezone ići prema ciljnim grupama, prema turistima koji posjećuju turističke destinacije u našoj opštini“.

kreativci 3

Mini sajam kreativaca održava se u okviru Majskih kulturnih svečanosti u Foči. Kreativcima podrška i iz lokalne zajednice. „Želim da pozovem sve građane Foče koji imaju kreativne ideje da se priključe ovim ljudima i predstave šta to znaju raditi. Mi smo odlučili da Mini sajam kreativaca bude manifestacija koja će se uključivati u druge manifestacije koje su posjećene, kao što je Dan Evroparka i obilježavanje godišnjice Bitke na Sutjesci na Tjentištu, gdje će kreativci izlagati svoje radove. Pored te dvije pozvaćemo ih da svoje radove izlože i na drugim manifestacijama kako bi što više promovisali njihov rad“, rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Dogovor opštine i raftera- putarinom dati zamah razvoju turizma

Dogovor opštine i raftera- putarinom dati zamah razvoju turizma

U susret novoj turističkoj sezoni, rukovodstvo opštine Foča dogovorilo je danas sa vlasnicima fočanskih rafting kampova uslove korišćenja novoizgrađenog puta desnom obalom rijeke Tare.

PUT TAROM 1

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao je da je dogovoreno da cijena prolaska putem bude četiri marke po osobi, a da se novac koji bude naplaćen usmjeri u održavanje i modernizaciju ovog pravca.

sastanak 1 r

“Ovo će biti veliki podstrek i veliki doprinos daljem razvoju rafting turizma. Očekujemo bolju sezonu nego prethodnih godina, tim više što ćemo imati i evidenciju turista, tako da će naplata boravišne takse biti veća, a od sredstava koja uberemo na putu moći ćemo svake godine da ulažemo u taj put kako bi bio što funkcionalniji”, naglasio je Mašić.

regata rafting

Do prošle godine, dok nije izgrađen put desnom obalom Tare, fočanski rafteri moralli su sa gostima da prelaze u Crnu Goru, pri čemu su se stvarale velike gužve na granici, ali i da plaćaju razne takse u visini od 4,30 evra po osobi.

Predsjednik Udruženja raftera Foča Miroslav Davidović zadovoljan je dogovorom sa lokalnom upravom u Foči.

sastanak 3 r

“Ima još da se završi dogradnja puta, da se stavi finalni sloj da bi bio udobniji za turiste. Sav novac koji se naplati od korišćenja puta vratiće se nazad, kako bi se put dograđivao, a to će automatski značiti veći broj turista”, rekao je Davidović.

Na sastanku se razgovaralo i o bezbjednosti na rijeci, o dozvolama, registraciji čamaca i obavezi korišćenja bezbjednosne opreme.

raftin in

I lokalna uprava i rafteri imaju isti cilj- da bezbjednost na rijeci bude maksimalna i da spust gumenim čamcima niz brzake Tare i Drine, kao fočanski turistički brend, iz godine u godinu bude sve posjećeniji, poručeno je sa sastanka.

 Izvor: Radio Foča

Calendar

« December 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Rijeke

Na području Foče nalazi se 17 rijeka i rječica koje  svojim kanjonima,bistrinom i brzinom vode privlače brojne posjetioce, kako izletnike i ljubitelje raftinga,kanjoninga ,kajakaštva ,tako i sportske ribolovce , rekreativce i ostale ljubitelje prirode.

Planine

Područje fočanske opštine  krase visoki planinski masivi koji pripadaju  planinskom vijencu Dinarida. Maglić, Zelengora, Vučevo,Volujak, Bioč, Ljubišnja, ... pravi su izazov za planinare,alpiniste,rekreativce i sve ljubitelje prirode. Opširnije...

Jezera

Sedam glecerskih jezera koja su, zbog izuzetne ljepote i glacijalnog porijekla dobila naziv “gorske oči ” krase jednu od najlješpih planina dinarskog sistema –Zelengoru. To su : Orlovačko,Štirinsko, Kotlaničko,Donje i Gornje bare,Crno i Bijelo jezero. Opširnije...

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page