Turistička organizacija opštine Foča


Turistička organizacija opštine Foča

Sajam kreativaca ovog ljeta i na turističkim destinacijama

Sajam kreativaca ovog ljeta i na turističkim destinacijama

Sedmi Mini sajam kreativaca okupio je na Gradskom trgu u Foči 15 izlagača koji su predstavili svoje umjetničke i ručne radove, rađene od prirodnih materijala. Gusle, ploske, nakit, ukrasne kutije, stolnjaci, odjevni predmeti, magneti, neki su od proizvoda koje će posjetioci moći pogledati i sutra.

Lazar Zimonjić iz Gacka, pored Foče svoje radove izlagao je širom Republike Srpske. Na njegovom štandu dah oduzimaju makete kuća i manastira rađene od kamena i drveta: „Često obilazim manastire i crkve i onda dobijem inspiraciju da te divne građevine napravim od drveta i kamena u malom izdanju. Izlažem svoje radove širom Republike Srpske, ponekad se nešto i proda, ali ovo je prije svega moja ljubav“.

kreativci 8

Angelina Tešević ručno izađuje nakit, naušnice, perle, ogrlice, ukrase za kosu. Inspiracija dolazi sama jer je ovo omiljeni posao, ali dodaje da se proizvodi teško plasiraju na tržište. „Materijale nabavljam na razne načine i volim da izrađujem nakit. Ovo je mala sredina, mala je i potražnja, tako da prodaja i nije velika“.

kreativci 6

Štand Dobrinke Jeličić, redovnog izlagača na Sajmu kreativaca u Foči, obogaćen je predmetima od drveta. Njeni radovi mogu se naći i u suvenirnici Turističkog info centra: „Prvenstveno izrađujem predmete od drveta. Najviše magnete, ali tu su i ukrasne kutije, pepeljare, i brojne stvari koje su potrebne za rad u kuhinji. Pored ovog posjećujem i sajmove u regiji, i trudimo se da sa Turističkom organizacijom obezbijedimo kreativcima u Foči da svoje proizvode plasiraju što je više moguće“.

kreativci 5

Zdravlje dolazi iz prirode, poručila je Bojana Vladičić koja već duži niz godina sa članovima svoje porodice sakuplja ljekovito bilje na proplancima fočanskih planina Zelengore, Maluše, Ljubišnje. Od ljekovitog bilja pravi meleme, sapune, tinkture, aromatične kreme i brojne proizvode za očuvanje zdravlja i ljepote: „Već je počela sezona sakupljanja ljekobilja. Moja porodica i ja obilazimo obližnje planine, jer zaista Foča ima brojne turističke potencijale koji treba da se iskoriste na najbolji način. Moja preporuka svim ljudima je da se okrenu prirodu jer priroda nudi ono najljepše“.

kreativci 4

Turistička organizacija opštine Foča ove godine obezbijedila je pokretne štandove za sve izlagače koji će omogućiti organizovanje sličnih sajmove i prezentacije proizvoda na turističkim destinacijama na području opštine. Ljeposava Đajič, direktor TO Foča ističe da je cilj sajma promovisanje kreativnog rada: „Cilj nam je da promovišemo kreativnost naših sugrađana i istovremeno da posjetiocima pokažemo šta to Foča nudi. Nadamo se da ćemo sa novim mobilnim izložbenim tezgama u toku ljetnje turističke sezone ići prema ciljnim grupama, prema turistima koji posjećuju turističke destinacije u našoj opštini“.

kreativci 3

Mini sajam kreativaca održava se u okviru Majskih kulturnih svečanosti u Foči. Kreativcima podrška i iz lokalne zajednice. „Želim da pozovem sve građane Foče koji imaju kreativne ideje da se priključe ovim ljudima i predstave šta to znaju raditi. Mi smo odlučili da Mini sajam kreativaca bude manifestacija koja će se uključivati u druge manifestacije koje su posjećene, kao što je Dan Evroparka i obilježavanje godišnjice Bitke na Sutjesci na Tjentištu, gdje će kreativci izlagati svoje radove. Pored te dvije pozvaćemo ih da svoje radove izlože i na drugim manifestacijama kako bi što više promovisali njihov rad“, rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Dogovor opštine i raftera- putarinom dati zamah razvoju turizma

Dogovor opštine i raftera- putarinom dati zamah razvoju turizma

U susret novoj turističkoj sezoni, rukovodstvo opštine Foča dogovorilo je danas sa vlasnicima fočanskih rafting kampova uslove korišćenja novoizgrađenog puta desnom obalom rijeke Tare.

PUT TAROM 1

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao je da je dogovoreno da cijena prolaska putem bude četiri marke po osobi, a da se novac koji bude naplaćen usmjeri u održavanje i modernizaciju ovog pravca.

sastanak 1 r

“Ovo će biti veliki podstrek i veliki doprinos daljem razvoju rafting turizma. Očekujemo bolju sezonu nego prethodnih godina, tim više što ćemo imati i evidenciju turista, tako da će naplata boravišne takse biti veća, a od sredstava koja uberemo na putu moći ćemo svake godine da ulažemo u taj put kako bi bio što funkcionalniji”, naglasio je Mašić.

regata rafting

Do prošle godine, dok nije izgrađen put desnom obalom Tare, fočanski rafteri moralli su sa gostima da prelaze u Crnu Goru, pri čemu su se stvarale velike gužve na granici, ali i da plaćaju razne takse u visini od 4,30 evra po osobi.

Predsjednik Udruženja raftera Foča Miroslav Davidović zadovoljan je dogovorom sa lokalnom upravom u Foči.

sastanak 3 r

“Ima još da se završi dogradnja puta, da se stavi finalni sloj da bi bio udobniji za turiste. Sav novac koji se naplati od korišćenja puta vratiće se nazad, kako bi se put dograđivao, a to će automatski značiti veći broj turista”, rekao je Davidović.

Na sastanku se razgovaralo i o bezbjednosti na rijeci, o dozvolama, registraciji čamaca i obavezi korišćenja bezbjednosne opreme.

raftin in

I lokalna uprava i rafteri imaju isti cilj- da bezbjednost na rijeci bude maksimalna i da spust gumenim čamcima niz brzake Tare i Drine, kao fočanski turistički brend, iz godine u godinu bude sve posjećeniji, poručeno je sa sastanka.

 Izvor: Radio Foča

TO Foča: Izdavanje smještajnih kapaciteta tokom turističkih manifestacija mogućnost dodatne zarade

TO Foča:Poziv za mogućnost zarade izdavanjem smještajnih kapaciteta

Turistička organizacija opštine Foča pozvala je građane koji u svom vlasništvu imaju raspoložive smještajne kapacitete, a zainteresovani su za njihovo iznajmljivanje, da se jave u Turističku organizaciju.

Smještajni kapaciteti koje evidentira Turistička ornizacija biće korišćeni za smještaj učesnika muzičkog festival “OK Fest” od 6. do 9. jula, kao i za smještaj učesnika drugih turističkih manifestacija.

Zainteresovani treba da se jave u Info centar Turističke organizacije koji se nalazi u Ulici Kralja Petra najkasnije do 10. aprila, radnim danima od 08,00 do 16,00 časova.

Kratak osvrt na nastup TO Foča na 40. Beogradskom sajmu turizma u Beogradu

Na zajedničkom štandu TORS- a, u okviru 40. Beogradskog sajma turizma koji je održan od 22. do 25. februara, svoju turističku ponudu predstavila je i TO Foča.

Prvog dana sajma, prema rasporedu dešavanja na štandu TORS-a predstavljene su turističke destinacije, potencijali I gastro ponuda regije Podrinje. Prezentaciji turističke ponude opština Foča, Višegrad, Zvornik i Bijeljina, pored predstavnika medija, turističke privrede i turističkih agencija pristustvovali su i ministri u Vladi RS Predrag Gluhaković i Zlatan Klokić, direktor predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović, direktorica TORS-a Nada Jovanović, kao i načelnici opština Foča i Višegrad, Radisav Mašić i Mladen Đurević.

Drugog dana Sajma predstavnici beogradske agencije “SAIHUA travel” koja radi sa kineskim tržištem i koja gostima iz Kine organizuje ture u Srbiji ugostili su predstavnike TORS-a, NP “Sutjeska I turističkih organizacija Foča, Višegrad i Trebinje. Uz izuzetno srdačan prijem i zajedničku svečanu večeru nastavljeni su razgovori o saradnji koji su započeti prilikom nedavne posjete ove agencije Republici Srpskoj.

I trećeg i četvrtog dana Sajma vladalo je veliko interesovanje posjetilaca za ponudu TO Foča, posebno za posjetu Nacionalnom parku “Sutjeska”, rafting Tarom, planinarskim i pješačkim turama, jednodnevnim izletima, gastro ponudom.

Predstavnici TO Foča zadovoljni su interesovanjem posjetilaca za turističku ponudu i obzirom da najviše posjetilaca upravo dolazi iz Srbije, ima razloga za optimizam i očekivanja da će predstojeća turistička sezona biti uspješna.

Upoznaj Foču - Jezero Donje Bare

Upoznaj Foču - Jezero Donje Bare

Jedan od nezaobilaznih predjela u našoj zemlji, čiji svaki pedalj teritorije vrijedi posjetiti, nalazi se u Foči. Nacionalni park „Sutjeska“, planina Zelengora, i jezero Donje Bare o kojem danas pišemo u rubrici „Upoznaj Foču“, svakako vrijedi upoznati bolje.

Jezero se nalazi nekih dvadesetak kilometara od Tjentišta, dugo je 250 a široko 120 metara, najveća dubina je oko 4,5 metara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1475 metara. Okruženo je planinskim vrhovima: Ardov (1723 m), Planinica (1874 m) i Mala Siljevica (1720 m) . Tokom hladnijih zima bude okovano ledom.

U blizini jezera nalazi se planinska koliba koju je moguće iznajmiti u saradnji sa Nacionalnim parkom “Sutjeska”. Nekada je i Josip Broz Tito na ovom mjestu imao vilu koja je uništena u proteklom ratu.

U blizini Donjih Bara nalazi se vidikovac Borić, nekih pola sata hoda udaljen od jezera, sa koga se pruža fenomenalan pogled.

Donje Bare posjećuju i stari i mladi. Put s Tjentišta je dijelom asfaltiran ali je veći dio makadamski. Zbog mogućnosti da se i malim automobilom stigne do njega, jezero je izuzetno popularno u ljetnim mjesecima, a prvog vikenda u avgustu tu dolaze organizovane grupe, učesnici manifestacija Dani borovnice i Jezera Zelengore.

 

Autor: Mladen Mandić   

Upoznaj Foču – Pješčane piramide

Upoznaj Foču – Pješčane piramide

Vječiti turistički potencijal naše opštine – rijedak prirodni fenomen koji kada o njemu čitate, ni ne slutite da je tako dostupan svima, a koji veliki broj Fočaka nikada nije posjetio.

Pješčane piramide u Foči, nalaze se svega 9 i po kilometara od mosta kod Kazneno-popravnog doma, u pravcu Miljevine odnosno Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine. Nastale su uticajem prirode, spiranjem tla, usljed sprege mrazeva, djelovanjem vjetra, kiše i sunca. Interesantne su po tome što se ne smanjuju već svake godine, opet novim spiranjem tla, rastu.

Ono što mnogi ne znaju jeste da se piramide nalaze na više lokacija u selu Daničići. Vjerovatno su nastale na isti način kao one koje ste imali priliku da vidite na slikama ili koje ste posjetili – a koje se nalaze odmah pored starog puta Foča – Sarajevo, preko Miljevine. Pješčane piramide se nalaze na privatnoj zemlji, opštinska Turistička organizacija je u nekoliko navrata ulagala određena sredstva da se prostor oko piramida uredi i obezbijedi. Postavljeni su putokazi, stepenice sa rukohvatima, ograda i vidikovac.

Nažalost, put kojim se dolazi do piramida nije u sjajnom stanju, ali ipak može se malim automobilom, uz uvijek potrebnu dozu oprez, doći do njih.

Kada dođete do ovog prirodnog fenomena, za trenutak pomislite da ste upali na scenografiju nekog vestern filma, mada zaista bilo je i filmskih ekranizacija ovog lokaliteta. Ovdje su snimane scene filmova Kapetan Leši i Vinetu.   

Nedostatak nekog ugostiteljskog sadržaja u okolini Pješčanih piramida, može biti uslovljen sa više faktora – loša finansijska situacija lokalnog stanovništva, nedovoljna orjentisanost ka turističkoj valorizaciji ovog kraja, loša putna infrastruktura i tako dalje. Ono što možete raditi na ovom lokalitetu pored fotografisanja i odmora, jeste šetnja do većih piramida koje se nalaze na pola sata hoda iza ovih koje se nalaze tik uz put, možete prošetati selom pa do Spomenika prirode „Pećina Ledenjača“ koja se nalazi u blizini (za ovo morate da se javite Turističkoj organizaciji opštine Foča, prethodno).

Bilo da ste zaljubljenik u prirodu, osoba željna avanture, ili neko ko na svojim proputovanjima voli da usput posjećuje neke prirodne atrakcije – definitivno morate posjetiti Pješčane piramide u Foči. Ukoliko idete iz smjera Višegrada prema Sarajevu, zastanite malo prije mosta kod KPZ-a, pogledajte desno i vidjećete znakove usmjerenja prema piramidama. Pratite plave biciklističke znakove i vrlo brzo ste tu. Ukoliko idete iz smjera Sarajeva prema Višegradu zastanite u mjestu Miljevina. Na raskrsnici koja vodi u naselje, obratite pažnju na putokaz koji pokazuje da skrenete lijevo prema Pješčanim piramidama. Takođe pratite plave znakove biciklističke staze koja vodi prema piramidama i za nekih petnaestak minuta ste tu.

Ukoliko odlučite da odmorite na ovom prelijepom mjestu, da jedete ili da se osvježite, obavezno ponesite smeće sa sobom. Ono što nam je Bog poklonio ne trebamo da prljamo i uništavamo, a ovaj prelijepi prirodni fenomen, zaista treba čuvati.   

Autor: Mladen Mandić

Calendar

« May 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Rijeke

Na području Foče nalazi se 17 rijeka i rječica koje  svojim kanjonima,bistrinom i brzinom vode privlače brojne posjetioce, kako izletnike i ljubitelje raftinga,kanjoninga ,kajakaštva ,tako i sportske ribolovce , rekreativce i ostale ljubitelje prirode.

Planine

Područje fočanske opštine  krase visoki planinski masivi koji pripadaju  planinskom vijencu Dinarida. Maglić, Zelengora, Vučevo,Volujak, Bioč, Ljubišnja, ... pravi su izazov za planinare,alpiniste,rekreativce i sve ljubitelje prirode. Opširnije...

Jezera

Sedam glecerskih jezera koja su, zbog izuzetne ljepote i glacijalnog porijekla dobila naziv “gorske oči ” krase jednu od najlješpih planina dinarskog sistema –Zelengoru. To su : Orlovačko,Štirinsko, Kotlaničko,Donje i Gornje bare,Crno i Bijelo jezero. Opširnije...

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page