Turistička organizacija opštine Foča


Turistička organizacija opštine Foča

Vanda, pas belgijski ovčar, iskače iz svog boksa u zadnjem dijelu vozila, razdragano skače ne znajući na koju bi stranu, dok jutarnja izmaglica na Orlovačkom jezeru u srcu Zelengore čini ovo mjesto mističnim.

Ništa na brzaka

Prva jutarnja kafa ima poseban okus na ovom mjestu, a lagani doručak od tek ubranih gljiva na okolnim proplancima je neprocjenjiv.

Krenuli smo iz Sarajeva u pet sati ujutro u pravcu Orlovačkog jezera za kojeg mnogi kažu da je najljepši od devet dragulja iz riznice Zelengore.

Pravimo kratku pauzu u kanjonu rijeke Sutjeske, vadimo štapove i pokušavamo uhvatiti nešto na brzaka, ali ništa – više sreće drugi put, što bi rekli ljudi iz Lutrije BiH.

Nastavljamo dalje u pravcu prevoja Čemerno

Odakle će nas ne baš dobar makadamski put odvesti u samu utrobu planinskog masiva Zelengore.

 

Prolazimo pored table na kojoj piše Izvor Neretva, kratko se zaustavljamo, ali to ćemo ostaviti za drugi put. Put nas vodi do prvih katuna, ovce su još u toru, a psi tornjaci laju vidno uznemireni našim prisustvom. Ni Vanda im ne ostaje dužna.

Nakon dvadesetak kilometara truckanja, dolazimo do najvišeg uzvišenja, prevoja koji je interesantan jer sa njega kreću planinarske staze ka Kotlaničkom (1.525 metara nadmorske visine), odnosno Štirinskom jezeru (1.672 metara nad morem). Sa prevoja se makadam naglo spušta i vodi nas do samog Orlovačko jezera.

Pravimo pauzu da bismo uživali u prizoru sklada prirode u kojem svaki vrh, svaka litica, svaki izvor, nepregledni pašnjaci, imaju svoje zasluženo mjesto.

I dok vjetar raznosi jutarnju maglu poigravajući se sa nama, oči se ne mogu zaustaviti. Idu od jednog vrha na drugi. Ne zna se koji je ljepši, a koji atraktivniji…

Pogled luta sa stjenovitih grebena do nepreglednih pašnjaka, duboke listopadne i visoke crnogorične šume. Samir se prisjeća svog posljednjeg dolaska na ovo područije prije 22 godine.

– Ovo je sve bilo puno planinara i zaljubljenika prirode, berača trava, gljiva i borovnica… A, vidi, mi sad još nismo nikoga sreli – kaže Samir.

Lijevo, u samom ćošku ove ljepote, u podnožju vrha Kalelije je Jugovo jezero (Borilovačko, 1.500 metara nad morem).

Ono je jedino vještačko na planini Zelengori. Nastalo je pregrađivanjem potoka – pojašnjava nam Samir čiji korijeni potiču iz ovih krajeva.

Spuštamo se do sada najgorim dijelom makadama do samog Orlovačko jezera (1.438 metara nad morem), koje je smješteno u travnatoj dolini između, na sjeverozapadu, vrha Orlovac (1.962 metra) i, na jugu, vrha Stog (1.821 metar). Površine je oko tri i po hektara, a najveća dubina jezera je oko pet i po metara.

Za one koji odluče da kampuju i duže borave na Zelengori, ovo je idealno mjesto.

Odavde se može organizovati niz planinskih tura, od kojih je najatraktivnija ona ka najvećem vrhu Zelengore Bregoču (2.014 metara).

Nakon laganog doručka krećemo u obilazak jezera i prvo što pada u oči, ali i u stomak, jesu borovnice kojih ima u izobilju. Njima smo naš zdravi doručak doveli do savršenstva.

Prilazimo jezeru i Vanda se bez imalo razmišljanja baca u vodu iz koje iskače, čini se, divlja patka. Za nas je još rano, a i vrijeme nam ne ide naruku – čas sunce, a onda vjetar nanese i pomalo kiše, pa tako… Inače je ovo jezero pogodno za kupanje.

Pravimo krug oko Orlovačkog jezera i primjećujemo da je životinjski svijet jako bogat. Osim pomenute divlje patke, tu su zmije, žabe, a u samom jezeru ima i ribe.


Šaho, inače poznati lovac, član naše male četveročlane ekspedicije, prvi primjećuje i objašnjava nam tragove koje ostavljaju životinje. Vidi divlju svinju, srndaća…, koje dolaze na jezero radi vode ili možda kupanja.

Odlučili smo se popeti na jedan od obližnjih vrhova iznad samog jezera. Ulazimo u rijetku bukovu šumu i nailazimo na markaciju koja će nas odvesti do samog vrha Orlovca.

Gledamo jezero iz ptičije perspektive i zaključujemo da na Zelengoru vrijedi doći i samo zbog ovoga, zanijemiti pred ovolikom ljepotom, samo gledati i uživati.

U daljini vidimo veliko stado ovaca koje je prekrilo pašnjake ovog dijela Zelengore i tu će biti do polovine septembra, spokojno iskorištavati blagodeti koje im pruža ova planina.

Kiša počinje ozbiljnije da pada, a u daljini se čuje i poneki grom, pa nam Samir predlaže da se vratimo. On poznaje čudi ove planine i zna da baš i nije ugodno biti na brisanom prostoru kad počnu udarati gromovi.

Ovo nam je, kaže, dovoljno za danas. I potpuno je u pravu…

Jezera Zelengore

Na Zelengori ima osam glacijalnih jezera i jedno vještačko. Osim Orlovačkog, Juginog, Kotlaničkog i Štirinjskog, tu su i Crno, Bijelo, Kladopoljsko, Gornje i Donje Bare, sve ljepše od ljepšeg, a Zelengoru čine planinskim draguljem Balkanskog poluotoka. Sva ova jezera pripadaju Nacionalnom parku Sutjeska, a jedna od tradicija ovog prostora je planinarski pohod sa tradicionalnim imenom Jezera Zelengore.

Iz katuna na vrh

Najveći vrhovi Zelengore su Stog, Ljeljen, Orlovac, Videž, Kaleliju, Todor, Kozje strane, Bregoč.

Staze na Zelengori ne odlikuje ekstremna ili vrlo velika težina uspona, ali su ne manje atraktivne sa stanovišta ljepote pejzaža i bogatstva biljnog i životinjskog svijeta.

Posebna atrakcija Zelengore su katuni, tradicionalna ljetna stočarska naselja.

bhputovanja.ba

Calendar

« March 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Rijeke

Na području Foče nalazi se 17 rijeka i rječica koje  svojim kanjonima,bistrinom i brzinom vode privlače brojne posjetioce, kako izletnike i ljubitelje raftinga,kanjoninga ,kajakaštva ,tako i sportske ribolovce , rekreativce i ostale ljubitelje prirode.

Planine

Područje fočanske opštine  krase visoki planinski masivi koji pripadaju  planinskom vijencu Dinarida. Maglić, Zelengora, Vučevo,Volujak, Bioč, Ljubišnja, ... pravi su izazov za planinare,alpiniste,rekreativce i sve ljubitelje prirode. Opširnije...

Jezera

Sedam glecerskih jezera koja su, zbog izuzetne ljepote i glacijalnog porijekla dobila naziv “gorske oči ” krase jednu od najlješpih planina dinarskog sistema –Zelengoru. To su : Orlovačko,Štirinsko, Kotlaničko,Donje i Gornje bare,Crno i Bijelo jezero. Opširnije...

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page