Turistička organizacija opštine Foča


Turistička organizacija opštine Foča

Upoznaj Foču – vodopad na rijeci Oteši, u Miljevini

Veliki broj vodopada za koje znam, ljudi nazivaju Skakavac. Zašto Skakavac a ne na primjer Padavac oduvijek me je zanimalo. Ipak, Skakavac asocira na neko skakanje (kao što skakavci u prirodi skoče pa padnu), dok vodopadi usljed sile gravitacije jednostavno padaju.

otesa

Ali dosta o tome, vodopad koji predstavljamo u drugom tekstu serijala „Upoznaj Foču“ nalazi se u Miljevini u mjestu Oteša, nazvanom prema istoimenoj rijeci koja protiče ispod vodopada i uliva se u Bistricu.

U proljeće i jesen kada se tope snjegovi i kiše napune „rezervoare Zelengore“, vodopad dobije svu svoju snagu koja formira prelijep prizor za istinske zaljubljenike u prirodu.

Vodopad koji ćemo ovdje nazvati Oteša, zbog mjesta u kome se nalazi, visok je nekih 20 do 30 metara, sa strana su formirane sige, a ispod vodopada možete naći kamenje koje je djelovanjem prirode postalo šupljikavo i izbrazdano.

Do ovog vodopada se dolazi relativno lako, skrenete prema mjestu Jeleč u Miljevini i pratite biciklističku markaciju (znakovi plave boje) i za nekih 4 do 5 kilometara ste kod table koja označava kraj označene biciklističke markacije. Na ovom mjestu jasno čujete šum vodopada ali ga ne vidite od visoke šume. Potrebno je da prođete iza dalekovoda i spustite se utabanom stazom do vodopada. Staza jeste strma ali se bez problema silazi do rijeke u koju se sliva vodopad.

Dočekače vas prelijep prizor, ljubomorno sakriven od očiju znatiželjnika. Lokalci koji često prolaze ovim putem kažu da sve više mladih parova posjećuje ovo mjesto. Kažu da mladići u želji da impresioniraju svoje djevojke (a da ne moraju mnogo da se potrude), najčešće ih dovode do vodopada Oteša u Miljevini.

otesa2

Posjetite vodopad u Miljevini, krenite od Foče putem prema Pješčanim piramidama, markacija je veoma jasna i ne možete pogriješiti čak i ako ste prvi put u Foči. Ko zna, možda i vi treba da impresionirate nekog, a ova ruta preko Pješčanih piramida do vodopada Oteša, definitivno zaslužuje da joj poklonite pažnju. Možete krenuti biciklom, pješke, automobilom, kako god želite, ali jedno je sigurno – bićete zadovoljni prizorom.

otesa 1

 

Autor: Mladen Mandić   

Calendar

« March 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Rijeke

Na području Foče nalazi se 17 rijeka i rječica koje  svojim kanjonima,bistrinom i brzinom vode privlače brojne posjetioce, kako izletnike i ljubitelje raftinga,kanjoninga ,kajakaštva ,tako i sportske ribolovce , rekreativce i ostale ljubitelje prirode.

Planine

Područje fočanske opštine  krase visoki planinski masivi koji pripadaju  planinskom vijencu Dinarida. Maglić, Zelengora, Vučevo,Volujak, Bioč, Ljubišnja, ... pravi su izazov za planinare,alpiniste,rekreativce i sve ljubitelje prirode. Opširnije...

Jezera

Sedam glecerskih jezera koja su, zbog izuzetne ljepote i glacijalnog porijekla dobila naziv “gorske oči ” krase jednu od najlješpih planina dinarskog sistema –Zelengoru. To su : Orlovačko,Štirinsko, Kotlaničko,Donje i Gornje bare,Crno i Bijelo jezero. Opširnije...

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page