Turistička organizacija opštine Foča


Turistička organizacija opštine Foča

Upoznaj Foču – selo Zlatni Bor

Novi tekst serijala "Upoznaj Foču" vodi nas u jedno prelijepo planinsko selo u Foči, na nadmorskoj visini od 1200 metara. Ovdje, može se reći, vlada mir, tišina, zdravlje i divljina.

 

Selo Zlatni Bor nalazi se na samom kanjonu rijeke Tare, 35 km udaljeno od opštine Foča. Danas gotovo prazno selo, kao i većina sela u državi, ipak pažnju privlači svojom ljepotom, prostranim pašnjacima i predivnim pogledom na okolne planine i kanjon Tare.

U ovom selu nalazi se i farma na kojoj proizvode čuveni švajcarski sir „Gruyere“, ovdje nazvan „Zlatni Sir“. Na farmi, krave i do devet mjeseci provode na ispaši, hrane se planinskim travama i autohtonim ljekovitim biljem, napajaju se isključivo na brojnim planinskim izvorima. Iskonski suživot s prirodom, čini da alpska rasa krava Brown swiss daje punomasno mlijeko bogato autentičnim aromama sunčanih planinskih pašnjaka, utiskujući tako tajanstveni pečat receptu Zlatnog Sira.

 

Do farme se dolazi kada u mjestu Zavait skrenete desno (putokazi su veoma jasni), i 12 km idete lošim putem koji jednostavno ne može da trpi opterećenje koje stvaraju kamioni koji sa ovog područja izvlače šumu, tako da preporučujemo da se ide terenskim vozilima.

Ukoliko ste ljubitelj prirode i bajkolikih prizora, definitivno trebate posjetiti Zlatni Bor. U toplim ljetnim danima idealno mjesto za odmor i duše i tijela. Farma u Zlatnom Boru posjeduje i smještajne kapacitete tako da sebi možete veoma lako organizovati aktivni odmor.

Više informacija: http://zlatnisir.com/

Autor: Mladen Mandić

Calendar

« March 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Rijeke

Na području Foče nalazi se 17 rijeka i rječica koje  svojim kanjonima,bistrinom i brzinom vode privlače brojne posjetioce, kako izletnike i ljubitelje raftinga,kanjoninga ,kajakaštva ,tako i sportske ribolovce , rekreativce i ostale ljubitelje prirode.

Planine

Područje fočanske opštine  krase visoki planinski masivi koji pripadaju  planinskom vijencu Dinarida. Maglić, Zelengora, Vučevo,Volujak, Bioč, Ljubišnja, ... pravi su izazov za planinare,alpiniste,rekreativce i sve ljubitelje prirode. Opširnije...

Jezera

Sedam glecerskih jezera koja su, zbog izuzetne ljepote i glacijalnog porijekla dobila naziv “gorske oči ” krase jednu od najlješpih planina dinarskog sistema –Zelengoru. To su : Orlovačko,Štirinsko, Kotlaničko,Donje i Gornje bare,Crno i Bijelo jezero. Opširnije...

Turistička organizacija opštine Foča, Šantićeva broj 16
Telefon / fax: +387 (0) 58 212 416, Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Zo2 Framework Settings

Select one of sample color schemes

Google Font

Menu Font
Body Font
Heading Font

Body

Background Color
Text Color
Link Color
Background Image

Main Menu

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Main Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Inset Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image

Bottom Wrapper

Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
Background Color
Modules Title
Text Color
Link Color
Background Image
 
Top of Page