29

јул
2024

„Drinskom avanturom“ do Trga triftara

Posted By : TO Foča/ 57

Više od 50 plovila sa brojnim ljubiteljima prirode iz Foče i okruženja učestvovalo je u „Drinskoj avanturi“, regati početnim tokom ove rijeke od Rafting centra Bastasi do Foče, odnosno do ušća sa Ćehotinom.

Sunčano vrijeme i povoljan vodostaj doprinijeli su da kristalno čista Drina i njene pješčane plaže zablistaju u punoj ljepoti.
Zrenjaninac Goran Nešić kaže da je došao iz Banata da osjeti draž Drine i na njenom početnom toku, s obzirom da je ranije učestvovao na regatama u Bajinoj Bašti i Ljuboviji.

„Na Drinskoj avanturi sam prvi put i utisci su izuzetni, oseti se porodična atmosfera i jedan drugi način ophođenja prema reci, čuvanju reke i uopšte prirode. Jedan miran spust gde je akcenat baš na porodičnom spustu, na čemu organizatorima odajem posebno priznanje“, rekao je Nešić.

Nisveta Bajlović iz Sarajeva treći put je na Drinskoj avanturi i kaže da je svaki put sve bolje i bolje.

„Ko nije došao, da dođe obavezno, ne zna špta propušta – adrenalin, priroda, ljepota, organizacija. Ja sam dijete Drine i Ćehotine, pa nisam propustila prilika da i ovaj put zaplivam u Drini, a doveli smo i ekipu iz Njemačke, dolaze i sljedeće godine“, kaže Bajlovićeva, koja je rodom iz Foče.

Luka Lučić, jedan od skipera – vozača gumenih čamaca, kaže da je Drina, za razliku od Tare, pogodna za lagani porodični spust.

„Kako za mlađi uzrast, tako i za starije, za lagano spuštanje u ovim vrelim danima sve preporuke“, kaže Lučić.

“Drinskom avanturom” njen organizator Pokret Foča, od 2017. godine nastoji da promoviše početni tok Drine – najčistiji i po mnogima njen najljepši dio, od Šćepan Polja, gdje nastaje spajanjem Tare i Pive, pa do Foče, prvog grada na ovoj rijeci.

Drina je, u turističkom smislu, nepravedno zapostavljena, a idealna je za porodične izlete i uživanje u kristalno bistroj vodi, pješčanim plažama i rajskom zelenilu koje je okružuje.

Predsjednik Pokreta Foča Mladen Mandić kaže da su ove godine imali najviše učesnika.

„Učesnici su najvećim dijelom iz naše regije – Sarajevo, Trebinje, Goražde. Svake godine napredujemo, poboljšavamo organizaciju i nadamo se da će interesovanje rasti iz godine u godinu, sa posebnim akcentom na bezbjednost i ekologiju“, kaže Mandić.

Cilj im je i da na ovaj način sačuvaju sjećanje na triftare sa Tare i Drine- hrabre, snažne i vješte vozače splavova, koji su se bavili izuzetno opasnim poslom prevoza oblovine. Još ranije su pokrenuli incijativu da se na ušću Ćehotine u Drinu, gdje je i završno pristanište čamaca sa Drinske avanture, izgradi Trg triftara, čime bi se dobio još jedan turistički simbol Foče.

„Ono što želimo da istaknemo jeste naše nastojanje da kroz Drinsku avanturu apelujemo na izgradnju Trga triftara na samom ušću Ćehotine u Drinu. Ti ljudi koji su se bavili tim opasnim poslom, koji su prethodnica modernog raftinga i modernog turizma zaslužuju da im se oda takva počast“, rekao je Mandić.

Regati je prethodila ekološka akcija čišćenja obala i korita Tare i Drine.

Članovi Pokreta Foča zajedno sa rafting klubovima i ove godine su iz korita Tare izvadili su veliki broj automobilskih guma i drugog otpada.

Drinsku avanturu pomogli su Opština Foča, Kladionice MaxBet i drugi sponzori.